Sveriges bästa motionsspår

0
676

Just nu är det nog ganska få som tänker på motionsspår, det är förmodligen 42195 meter asfalt som rör sig i många av våra läsares huvuden. Men dagarna efteråt, hur skönt är det inte med en lugn jogg i ett härligt motionsspår? Vår jakt på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 47 till 50, tidigare spår hittar ni i här. Den absoluta topplistan, dvs de 10 bästa presenteras i nästa utgåva av Spring. Det är ett jubileumsnummer med 180 sidor löpning, varav 26 styck är en hyllning till favoriten i morgon, Mustafa Mohamed – bli medlem här

Här kommer fyra sköna utflyktstips

50. Johannisdalsskogen, Köping, Poäng: 31,373

Dubbelfiligt

Det är friidrottsklubben IK Westmannia som styr och ställer över den rödmålade klubbstugan i hörnet av Johannisdalsskogen. När vi är på besök en söndagskväll i augusti ser vi emellertid inte skymten av deras blå klubbställ, istället möts vi av Köping-Kolsva OK:s glada orienterare som lånat stugan för kvällen. Med vår tajming får vi vara med om ”the Grand Opening” av deras nya Stolpjakt, en slags orientering som alla kan ta i sin takt, närhelst de vill. Utan något större motstånd låter vi oss övertalas att ta en liten orienteringsrunda innan vi testar motionsspåren och Johannisdalsskogen visar sig vara ett härligt lummigt närområde, full av resliga barrträd och mossklädda stenbumlingar. Fast man behöver knappast vara orienterare för att njuta av skogen. De lagom breda, lagom knöliga motionsspåren leder oss på en i dubbel bemärkelse utmärkt rundtur genom det bästa området har att erbjuda. Den 2,5 kilometer långa elljusspåret stannar kvar uppe i närskogen medan den gulmarkerade, alltjämt elbelysta femman slingrar sig förbi öppna odlingsfält och tätare, mer vildvuxen granskog. Som begreppet ’närområde’ antyder hittar vi skogen precis i utkanten av Köping och som följd är spåren både lättillgängliga och välanvända. I spåren hittar vi massor av Köpingbor, utan någon uppenbar anknytning till vare sig IK Westmannia eller KKOK. Vissa traskar, vissa springer, andra söker sig till det nybyggda utegymmet strax intill spårstarten. Klubbstugorna med sina faciliteter förblir stängda så till vida ni inte lyckas charma några vänliga klubbmedlemmar, men det som ger Johannisdalsskogen övertaget gentemot stora kanonanläggningar längre ner på listan är den enkla, tillgängliga och snygga paketeringen av tre välskötta spår. Vi ska inte heller glömma den lilla detaljen att 2,5:an är dubbelfilig. Vintertid preppas den ena för skidor och den andra för löpning. Hur många andra spår finns det där man kan springa ikapp med sina skidåkarpolare?

49. Solbergsslingan, Askersund, Poäng: 31,460


Högsta standard

Det är inte många enstaka elljusspår kortare än tre kilometer som tagit sig in på topplistan. Lill-Olas slinga i Landskrona landade på 70:e plats. Elljusspåret i Abisko på 54:e. Både Västra Mark i Karlskrona och Granskog i Järfälla tog sig in nästan uteslutande tack vare sina korta men förstklassiga elljusspår, men högst av dem alla placerar vi ändå Solbergsslingan i Askersund. För det första ligger det centralt, på promenadavstånd för alla Askersundsbor. Kanske ingen större bedrift i en tätort som hyser knappt 4000 invånare, men ändå. Det kommer mer. Vi kan ju göra en checklista av några viktiga egenskaper och se hur många vi kan bocka av:

Natur: Toppen. Omväxlande natur med höjdpunkter som den vilda sluttningen ner mot Alsen (en ”vik” i nordligaste änden av Vättern) eller den prydliga björkallén längs fotbollsplanerna intill parkeringen.

Underlag: Klockrent. Lite som en tjock heltäckningsmatta av stenmjöl som håller fötterna ostukade och regnvattnet borta.

Skyltning: Finns kanske viss utvecklingspotential vad gäller att hitta från parkeringen upp till spårstarten, men att hitta runt? Noll problem.

Anläggning: Strålande! Idrottshallen vid Solberga IP, inklusive dusch och bastu, har generösa öppettider för allmänheten. Precis utanför ligger ett friidrottsfält med 400m löparbana som enligt rykten spolas och preppas för skridskoåkning vintertid. Bara en sån grej!

Som ni hör är det inte mycket som fattas. Förutsatt att du tål lite backar, närmare bestämt två superstigningar, garanterar vi att du som uppskattar elljusspår kommer att stormtrivas på Solbergsslingan i Askersund!

48. Stadsliden, Umeå, Poäng: 31,525

Exceptionellt minnesvärd mil

Oj, oj, oj som folk har tjatat om Gammliaspåren i Umeå. Alla som någon gång tagit sig hela vägen runt verkar ha reserverat en särskild plats i hjärtat för områdets milspår. Ändå har vi inte mer att visa upp än två motionärsryggar och en sten? Den magi vi inte lyckades fånga på bild får vi helt enkelt försöka ta och översätta i text, för visst finns det skäl att minnas milen i Stadsliden. Då tänker vi inte främst på den stolta, högresta barrskogen som omger spåret eller stenarna vita som alabaster. Det är för all del imponerande att hitta så mäktig skog mitt i centrala Umeå, men det finns en annan egenskap som sätter mycket djupare spår än så hos dem som lyckas med bedriften att fullfölja ett helt varv. ”SM-spåret”, som ortsborna gärna kallar det, är nämligen med största sannolikhet Sveriges backigaste milspår. Banprofilen finns online på skidspar.se och det är aldrig platt—aldrig! Det har inte ”bara råkat bli så”: Stadsliden är ett stort skogsområde, men milspåret har medvetet dragits upp och ner för en och samma brutala sluttning i områdets västerkant. Vad kan det finnas för poäng med det egentligen? Jo, som smeknamnet låter påtala extraknäcker spåren med jämna mellanrum som mästerskapsarena för landets bästa längdskidåkare. Så sent som i Mars tidigare i år gjorde Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Anders Svanebo med flera upp om mästerskapsmedaljer just här i Stadsliden. Slingriga spår upp och ner för tuffa backar är inte bara utslagsgivande ända upp i Sverigeeliten, det är också bra TV. Men Stadsliden har mer att erbjuda än den tuffa milen, och med några få undantag är resterande spårutbud faktiskt riktigt platt. Kvalitén är hög rakt igenom, och belägna mitt i stan med både Vasakyrkan och universitet max 10 joggminuter iväg är Gammliaspåren helt enkelt ett måste nästa gång du besöker Umeå!

47. Havslätt, Oskarshamn, Poäng: 31,648

Ett lyckat ansiktslyft

Vi har redan besökt Svartbäcksmåla i Nybro, Stensö i Kalmar och Blomstermåla i Mönsterås, men titeln som Kalmar läns bästa spårcentral tillfaller slutligen Havsslätt i Oskarshamn. Det är svårt att peka på en enda egenskap som utmärker just Havsslätt (även om vi gärna skulle vilja ge bonuspoäng för den stentuffa hinderbanan som ligger gömd ute i skogen) men för dig som söker en genomgående gemytlig träningsupplevelse, från första löpsteg till steget ut ur duschen, kan Havsslätt vara precis det du söker. Parkering vid den gamla logen följs av en kort jogg till spårstarten, komplett med nyupprustade spårtavlor, vindskydd och utegym. Spårtavlorna är inte det enda som har rustats upp nyligen: som man kan läsa på kommunens hemsida har hela friluftsområdet fått en ordentlig ansiktslyftning och vi som har besökt Havslätt i flera omgångar kan bara bekräfta. Mycket var bra redan innan, men som det ser ut nu får man leta länge efter snyggare spårskyltar och finkornigare och mer välpackat underlag. Utegymmet håller också toppklass och hinderbanan för de yngsta är helt i linje med rådande motorikmode. Det enda som inte riktigt hängt med i förnyelsen är den flagnande gamla motionsgården, men det är alltjämt ljuvligt att stiga in i värmen och njuta av varma duschar och bastu efter ett slitsamt intervallpass i spåret. Ännu skönare är det säkert efter Havslättsmarodörens sex osedvanligt tuffa kilometer. Loppet, som omfattar knappt 1 kilometer elljusspårslöpning och resterande skog eller till och med hav, arrangeras årligen här i Havslätt av Oskarshamns SK. Låter det som något för dig är det bara att hålla ögonen öppna framåt höstkanten. Vill du inte vänta till dess med att besöka Havslätt är det lugnt — motionsspåren är givetvis öppna året om!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här