Mustafa Mohamed favorit till SM-guldet i Asics Stockholm Marathon

  0
  92

  Mustafa Mohamed är skyhög favorit att vinna SM-guldet i Asics Stockholm Marathon på lördag.

  Mustafa Mohamed, Hälle IF, vann SM-guld i maraton förra året och är storfavorit att göra det igen. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Den 38-årige Hällelöparen har vunnit SM-guld i maraton 2013 och 2016. Det är svårt att se att någon ska kunna hindra honom från ett tredje SM-guld på den klassiska distansen. När han nyligen vann SM-guld i halvmaraton i GöteborgsVarvet visade han dessutom riktigt bra form.

  40-årige Abraham Adhanom, Eskilstuna FI, skulle kunnat vara en intressant motståndare. Men Abraham har rest hem till sin sjuka mamma som bor i Sudan och kommer inte till start.

  En annan “oldtimer” Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, (40 år i augusti) som vann SM-guld i maraton i svinkylan 2012, har haft Asics Stockholm Marathon som mål under lång tid och kan ta medalj. Men att han ska kunna hota en formstark Mustafa Mohamed känns inte troligt.

  Saknas gör de två VM-klara topparna Mikael Ekvall och David Nilsson som lägger fokus på förberedelserna mot maratonloppet i London i augusti.

  Linus Hultegård, Sävedalens AIK, har ett personligt rekord på 2.24.54 från Frankfurt Marathon hösten 2016 och kan vara en man för medaljerna i sitt livs blott andra maratonlopp.

  Anders Fransson vann SM-brons i maraton 2016. Kan han ta medalj igen? Arkivbild: Deca Text&Bild

  Två möjliga medaljkandidater kan Anders Fransson, Rånäs 4H, och Marcus Åberg, Hässelby SK, vara. Kanske kan Hässelbys Martin Öhman överraska.

  Men SM-guldet är vikt för Mustafa Mohamed. Är du nyfiken på Musse så har vi ett unikt reportage om honom i nästa Spring som kommer i mitten av juni, 26 sidor Musse i ett härligt jubileumsnummer på hela 180 sidor. Bli prenumerant här:

  Japanen Yuki Kawauchi, som vi skrivit om tidigare här på Springlfa.se, gör en hyperintressant start och sägs vara ute efter banrekordet 2.10.58.

  Men han lär få tufft motstånd av till exempel Shurri Dechasa, Bahrain, som slutade femma på VM i Peking 2015. Hans personliga rekord lyder 2.06.46, vilket gör honom till den löparen som har bästa personliga rekordet i Stockholm Marathons historia

  Kan Japhet Kipkorir få till det i Asics Stockholm Marathon? Arkivbild: Deca Text&Bild

  I startlistan finns tio bra löpare från Kenya. Bland dem återfinns Sverigebekantingen Japhet Kipkorir, som vann Lidingöloppet förra hösten. Japhet har dock aldrig lyckats särskilt bra i Stockholm Marathon. Hans bästa resultat är en elfteplats från debutåret 2007 då han sprang på för honom blygsamma 2.30. Tre etiopiska löpare vill säkert också vara med långt framme i tätstriden.

  Till startlistan:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här