Sveriges största backlopp

0
115

Stockholms brantaste arrangeras för fjärde gången den 23 maj i Hammarbybacken i Stockholm. 255 höjdmeter ska bestigas över 3,3 km.

stockholmsbrantaste2

Vi tog ett snack med tävlingsledare Ulf Troeng såhär veckan innan den fjärde upplagan av Sveriges största backlopp.

Hur kom ni på idén om Stockholms Brantaste?


– Idén om att starta ett backlopp i Stockholm kom under en träningstur våren 2011 då jag och min kompis Johan Gossas joggade förbi Hammarbybacken. Vi introducerade idén i ett kompisgäng och någon månad senare åkte vi till Oslo och deltog i Oslos Bratteste, som startats av några orienterare vi känner. Efter det kände vi att konceptet ”kort backtävling inramad av feststämning”, som blivit en succé i Oslo, även kunde funka i Stockholm.

stockholmsbrantaste5

Varför anser du att man ska springa Stockholms Brantaste?


– För att det är ett väldigt annorlunda löplopp med en festlig inramning. Och för att få sitta på toppen efter målgång och känna sig grymt nöjd med att ha kämpat sig uppför backarna trots mjölksyra upp över öronen.

Se även: Anmäl dig till Sveriges största backlopp

Har ni några nyheter under 2015?


– Det skulle vara de egentillverkade vätskeborden med hönsnät då. :) I övrigt kör vi vidare på ett vinnande koncept helt enkelt!

stockholmsbrantaste4

Hur skulle du beskriva banan?


– 3,3 km och 255 höjdmeter med tre stigningar uppför Hammarbybacken är det som gäller. De första 1,5 km är otroligt intensiva med två backar uppför och knappt någon möjlighet till vila då det är svårt att slappna av i nerförsbacken däremellan. Sen är det en längre sträcka på en dryg km som lätt utför innan det gäller att köra järnet i den sista backen, som inte för inte kallas ”Pannbensbacken”.

Se även: Film över Stockholms brantaste bansträckning

Tror ni på deltagarrekord i år igen?


– Ja, allt pekar på deltagarrekord i år igen och att vi får över 1000 anmälda deltagare.

stockholmsbrantaste3

Hur ser det ut på – motionärer eller även elitlöpare?​


– De allra flesta deltagarna är motionärer, men vi lockar även en och annan elitlöpare. Exempelvis kommer syskonen Cecilia och Anders Kleist, båda tvåfaldig vinnare av Stockholms Brantaste, stå på startlinjen i år.

Läs mer och anmäl er till Sveriges största backlopp.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här