Sveriges vassaste startfält någonsin?

0
183

På lördag 25 mars inleds trailsäsongen med Hoka Torekov-Båstad. Det 21 km långa loppet är fullbokat med 1 500 löpare och har lockat många elitlöpare.
– Vi vågar säga att vi har det starkaste startfältet någonsin i ett svenskt traillopp, säger Elisabeth Hansson i tävlingsledningen.

– I stort sett ”alla” duktiga svenska traillöpare kommer till start, plus några norska. Dessutom finns ett stort antal duktiga ban- och väglöpare i startlistan, dessutom framgångsrika orienterare. Det ska bli oerhört spännande att se vilka egenskaper som blir avgörande – snabbhet, skicklighet i svårlöpta partier eller uthållighet?, säger Elisabeth.

På damsidan väntar vi oss en uppgörelse mellan Karin Spjuth (IKHP Running Team) Johanna Gelfgren (Hoka) och Erika Åkesson (IKHP Running Team), men My Svensson (Team Billingen X-trail) och Karin Nilsson (Team Bergspring by Salomon) kan mycket väl blanda sig i fajten. Liksom meriterade marathonlöparen Annelie Johansson (Team Bergspring by Salomon). Karin Spjuth blev trea i Hoka Torekov-Båstad ifjol och vann Trailtouren totalt.
– Ambitionen inför loppet är samma som alltid: att ta ut allt jag har i kroppen den dagen. Banan passar mig bra, den är rätt varierad med vissa väldigt lättlöpta sträcker och andra lite mer tekniska.

För Johanna Gelfgren är det premiär i loppet.
– Formen känns rätt bra, men jag blir alltid lite osäker när jag inte tävlat något. HTB blir en bra avstämning om träningen under vintern gett resultat. Min taktik är väl lite ”håll ut och håll i”. Som jag förstått banan passar den inte mig till 100%, men tänker om jag lyckas hänga i täten till trailpartiet i mitten kan det nog bli ett fint lopp för min del, säger hon.

Herrfältet är, för att låna en av löparnas ord, ”magiskt bra”. Favoritlistan är lång, men Jonatan Fridolfsson (Sävedalen), Linus Hultegård (Sävedalen), Oscar Claesson (IKHP Running Team), Fredrik Bakkman (Team Språng Merrell), Viktor Zackrisson (Enhörna IF/Hoka), Albin Andersson (Team Bergspring by Salomon) och Anders Fox (Spårvägen) tillhör de starkaste namnen. Men det finns många fler…

– Jag är nervös som inför en VM-stafett, säger den forne världsmästaren i orientering Fredrik Bakkman och fortsätter: Kroppen svarar bra och jag tror att jag är redo. Sedan funderar jag mycket på hur fort det kommer gå i starten med alla friidrottare på plats, det blir nog till att ligga över gränsen där för mig och hoppas att jag återhämtar mig i backarna.

En av dessa friidrottare är Jonatan Fridolfsson, som har gjort fina 13.53 på 5000 m, 29.08 på 10 000 m och sprungit både Finnkamp och EM.
– Jag undrar om något annat lopp i år får ihop ett så här starkt startfält, det ska bli spännande att se hur jag står mig. Vi får se hur loppet utvecklas, jag känner mig trygg med att ingen är snabbare än mig i alla fall, säger Jonatan som faktiskt har en bakgrund som orienterare och därmed behärskar även tekniskt underlag.

Förra årets dominant i svensk traillöpning, Oscar Claesson, har åkt mycket skidor i vinter.

– Jag har svårt att se att jag kommer vara i mitt allra bästa slag, men ska göra allt jag kan för att hänga med täten och utmana om pallplatserna. Räknar med ett tufft och tight race med många duktiga löpare på startlinjen. Ser fram mot att springa detta lopp med fina vyer och utmanande stigar, säger han.

Hoka Torekov-Båstad är också den första deltävlingen i årets Trailrunning Sweden Trailtour, som även den lockar fler elitlöpare och team än tidigare.

Starten 2022. Foto: Alexander Neimert, Fjällfoto

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här