Taubeloppet

1
263

Olof Kaipak bjuder på en trevlig tävlingsrapport från Taubeloppets 21 km distans:

Taube-loppet gick av stapeln den 27 augusti. Loppet är förlagt på två öar i Bohusläns skärgård, Flatön och Ängön, och arrangeras av en ideell förening med tävlingsledaren Fredrik Hallberg i spetsen. Namnet på loppet kommer så klart från den välkände diktaren och trubaduren Evert Taube som på 1940-talet tidvis hyrde in sig i ett hus i området.

Start och målgång var förlagt vid Flatö skola, som ägs och förvaltas av föreningen Flatön. Numera bedrivs ingen skolverksamhet i byggnaden utan den nyttjas istället för olika typer av arrangemang. Hela tävlingsområdet genomsyrades av en härlig glädje och positivitet som jag sällan upplevt på liknande motionslopp. Det delades ut popcorn, bjöds på live-musik och barnen lekte på lekplatsen. Stämningen var på topp på denna familjefest, inte minst hos de förväntansfulla löparna men även de orange-klädda funktionärerna.

När jag stod i startfållan var temperaturen ca 20 grader och det kändes som att regnet hängde i luften. Min startgrupp släpptes iväg kl. 13.05 och jag visste att jag var tvungen att springa in på under 1:55 eftersom min fru, som passade våra barn, skulle starta sitt lopp kl. 15.00.

Första delen av banan följde vandringsleden Kuststigen ut mot halvön Råholmen där man direkt leddes in på snirkliga skogsstigar över stock och sten. Här gällde det att hålla tungan rätt i mun för att kunna ta sig fram. Banan gick sedan vidare på asfalt- och grusväg mot Svarteskärs brygga och följde även här delvis Kusttigen. Jag leddes vidare förbi en bedårande liten vik där klipporna på andra sidan nästan lyste lila av ljungen i full blom. Efter Björnsund passerade jag 5 km och häromkring nådde jag den första vätskekontrollen. Där erbjöds det vatten och saltgurka, men även en energidryck som enligt utsago blandas enligt ett hemligt recept. Efter ett mycket kort stopp, där energidrycken intogs medan benen fortfarande gick, svängde banan ut på den genomfartsled som går över öarna. Jag svängde sedan av mot Nordmarken och fortsatte i rask takt mot Tranevikens brygga. Innan jag nådde dit gick banan över i naturstigar igen, igenom skogsdungar med prunkande ormbunkar och genom en fårhage längs vattenbrynet. Jag rundade Traneberget och satte kurs mot genomfartsleden på ömsom asfalt- och grusväg. Väl där passerade jag 10 km och det var snart dags att vika av igen för att byta riktning mot Bua. Benen traskade på och kilometer efter kilometer avverkades. Underlaget var fortsatt mestadels asfalt- och grusväg men borta vid Lyckan byttes det till skogsstigar som slingrade sig genom björk- och granskog. Jag fortsatte ner för Lökebacken, passerade en vätskekontroll vid ca 15 km och svängde än en gång ut på genomfartsleden för att nu komma över på Ängön. Efter ca 1 km på asfalt svängde banan in mot Persäng men vek snabbt av för att åter följa delar av Kusttigen mot öns norra färjeläge. Här blev det riktigt tekniskt då jag först leddes ut på små krokiga stigar som slutligen tog mig ut på Ängö brygga. Kort därefter gick banan in i skogen igen och jag sprang i något som kan liknas vid en korridor av unga björkträd. Här någonstans började det regna lite grann, men det blev aldrig mer än ett lätt svalkande sommarregn. Strax efter jag kommit ut ur skogen fyllde jag snabbt på med energi i den sista vätskekontrollen och fortsatte mot Ekeberg. Det bjöds på en blandning av grusväg och skogsstig, men vid ca 20,5 km kom jag ut på genomfartsleden för sista gången och det var mer eller mindre raka vägen mot mål. Jag försökte mig på en spurt, men benen var för trötta. Jag sprang slutligen in på 1:46:49, så min fru hann till sin start i 5 km-loppet, och det var jag mycket nöjd med!

Sammanfattningsvis var det var ett väldigt trevligt arrangemang, där hela familjen kändes välkommen. Jag skulle inte kalla loppet för ett trail-lopp då endast ca 25 % av banan gick på stigar eller i obanad terräng. Resterande del av banan gick på asfalt- eller grusvägar. Omgivningarna och utsikten var icke desto mindre fantastiska, och upplevelsen var som tagen ur en av Evert Taubes visor.

Cirka 200 löpare deltog, resultaten hittar ni här: https://my.raceresult.com/214874/

Foto: Olof Kaipak, & Pär Löfvenius

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här