Trailfest i Borås

0
104

I helgen är det trailfest i Borås då Rya Åsar Trail Run ska genomföras. Vi lottar ut en startplats, ta chansen! Bakom loppet står duktiga ultralöpare Linus Wirén som nyligen sprang 100 km på VM. Spring fick en pratstund med honom inför helgen.

Vem ligger bakom Ryar Åsar Trail Run?

Jag startade loppet tillsammans med kollegan Niklas Ivarsson 2017. 2019 kom Abloc in som medarrangör när Niklas valde att hoppa av och vi startade även cykelloppet Rya Åsar MTB som genomförs på söndagen.

Hur ser historiken ut?

Första året körde vi bara en distans och sedan har vi försökt ha någon nyhet varje år. 2018 började vi även med ett lopp för alla barn 6-13 år, Rya Åsar Kids Trail Run. 2019 startade vi som sagt även ett MTB-lopp på söndagen. Förra året körde vi för första gången även 5 km som främst går på fina grusvägar längs naturreservatet.

Några nyheter i år?

I år kör vi på samma distanser som förra året. Vi vill skapa en riktigt härlig stämning vid start- och målområdet tillsammans med alla deltagare, funktionärer, publik och med flera sponsorutställare som är på plats. Före och efter loppet kan man hänga i vår runner´s lounge och ta igen sig med god mat från food trucks på plats och gott fika.

Vad erbjuder ni för olika distanser?

Rya Åsar Trail Run är på 12 km. Sedan har vi Rya Åsar 5K på 5 km och Kids Trail Run på 1,8 km. I Rya Åsar Trail Run 12 km har vi även en rolig lagtävling där det krävs tre löpare för att bilda ett lag. En damklass respektive herrklass.

Vad kan löparna förvänt sig när det gäller banorna?

12 km-banan går på stig blandad med grusväg i fina naturreservatet. Loppet är på ca 400 höjdmeter. Efter ca 3 km kommer loppets stora kraftprov Djävulsbacken. I backen får alla löpare en mellantid och snabbaste dam- respektive herrlöpare tar hem backpriset. Sedan fortsätter banan med fin variation och härliga vyer.

Djävulsbacken

Hur många förväntar ni er att det står på startlinjen?

Vi hoppas på runt 500 löpare på lördag.

Hur ser ert prisbord ut? 

Det är prispengar till topp 3 på 12 km, fina priser från våra partners plus en rolig segmenttävling genom strava. Längs banan har vi fem segment och det kan både vara några som gjort extra fina prestationer vid segmenten som får pris och även utlottningspriser.

Vad är högsta önskan inför tävlingsdagen?

Att det ska bli en riktigt trevlig tävlingsdag och att vi alla tillsammans skapar den härliga stämning som det också varit tidigare år. Sedan vill vi att allt ska fungera på ett bra sätt med arrangemanget. Loppet är näst sista deltävling i trailtouren så det ska bli kul att få se många starka löpare på startlinjen. Det är något extra att få se alla taggade deltagare vid starten och att sedan få ta emot alla i mål.

Själv då, vad har du för planer för resten av året?

Nästa helg ska jag springa Höstmaran. Annars har jag inte så många lopp bestämda i nuläget men hoppas få till några andra roliga höstlopp och det vore kul att springa en asfaltsmara senare i höst eller vinter.

Blir du sugen på att springa i Borås? Mejla en motivering till bg.nilensjo@springlfa.se senast kl.21:00 den 5 oktober så är du med i dragningen av en friplats.

Starten 2021

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här