Unik upplevelse i Kraftprovet

  0
  83

  Kraftprovet i Trollhättan den 21 juli är ett av de populäraste loppen i Sverige på sommaren. Spring har tagit pulsen på Peter Strömberg från arrangörshåll.

  Landslagslöparen Andreas Åhwall bor i Trollhättan och vill alltid springa bra på hemmaplan.

  Berätta om hur Kraftprovet kom till?

  – Under åren 1982-85 arrangerade tre klubbar ”Trestadsmaran”. Uddevalla SK. Vänersborgs AIK och Trollhättans IF. Av oklar anledning lades loppet ner och klubbarna skulle satsa på något lopp i respektive stad. TIF samarbetade då med TSOK och gjorde en lyckad satsning att lägga en löpartävling under Fallens Dagar då hela stan vimlar av folk.

  Huvuddistansen handlar om 11 600 meter, varför just den distansen?

  – Kraftprovets tanke var att förlägga loppet runt Trollhättans sevärdheter. Oskarsbron (där man ser fallpåsläppet), Kärlekens stig (längs älven) och slussarna. Det fanns ingen tanke på att loppet skulle vara 10 km utan det blev bara den distansen. De första tre åren var bansträckningen lite annorlunda och loppet mätte då 11 800 meter. När man sedan reparerade hängbron som går över älven var man tvungen att ändra lite.
  Sedermera är detta den klassiska bansträckningen som de flesta löpare i Trollhättan kan utantill.

  Ni har också fler distanser?

  – Ja, Slussprovet är ca 6 km och är sista delen av Kraftprovet. (Män, Kvinnor, P17 och F17. Miniprovet har två distanser 1,8 km och 2,6 km för ungdomar. Knatteloppet är 800 m och är mycket populärt bland småttingarna (8 år och yngre)

  Hur många deltagare siktar ni på i år?

  – Vi har de sista åren pendlat mellan 2200-2400 deltagare så vi satsar på att nå 2500. Är det bra väder så vet vi att det blir extra många efteranmälningar.

  Några nyheter?

  – Nyheten för i år är att Kraftprovet är en del av ”Tvåstadklassikern”, där vi samarbetar med andra lokala klubbar i Trollhättan och Vänersborg. Där ingår skidor/rullskidor, landsvägscykling/mountainbike, Simning och löpning. Man kan välja en kort eller lång variant och det finns alltid två alternativ om man missar en tävling. Allt detta ska göras under ett år.

  Vad är det viktigaste för att Kraftprovet ska bli lyckat?

  – Det viktigaste är att vi levererar det löparna förväntar sig, ordning och reda i startfållan, bra markeringar längs banan, god stämning med mycket publik, resultaten måste stämma mm mm. Vi är ca 100 funktionärer som alla jobbar för att loppet ska fungera så bra som möjligt

  Vilka klubbar är det som arrangerar och vad har de för verksamhet?

  – Kraftprovet är ett samarrangemang mellan Trollhättans SOK och Trollhättans IF Friidrott. TSOK är en skid-och orienteringsklubb som nu även sysslar med cykel mm. TIF Fridrott är numera en ren långdistansklubb som enbart har löpning på agendan.

  Kommer det några elitlöpare?

  – Kraftprovet lockar alltid utländska löpare som är i Sverige och springer för prispengar. Utöver det så kommer Andreas Åhvall som bor i Trollhättan, Malin Strand som blev svensk mästare i halvmaraton på Göteborgsvarvet i år. Det kommer alltid ett gäng löpare ifrån Norge som håller hög klass bl.a Fam Kirkenberg som älskar vår tävling där mamma, son och dotter brukar vinna sina klasser. Många av elitlöparna bestämmer sig i sista stund så det finns hopp om fler kända namn.

  Finns det några prispengar i loppet?

  – Segraren i herr och damklassen får 8000 kr, 2:an 6000 kr, 3:an 4000 kr, 4:an 3000 kr, 5:an 2000 kr, 6:an 1000 kr.
  Vi har en pott för banrekord där det finns 6000 kr för herrar och 3000 kr (utföll i fjol) för damer. Dessutom mycket generösa priser i alla andra klasser.

  Vad får jag som motionär om jag springer Kraftprovet?

  – Du får vara med om en unik upplevelse när Trollhättan är som bäst med massor av publik och en otrolig vacker miljö. Man får vår vackra medalj med ”Strömkarlen” som motiv. Alla som springer 11,6 km får en sportflaska ifrån Enervit, Bananer, glass till barnen och en hel del utlottningspriser när man går i mål.

  Stort lycka till den 21 juli!

  – Tackar!

  Till Kraftprovets hemsida:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här