Ur spår?

0
1313

I princip hela landet är väl täckt av snö nu. Känns kul, och ovanligt. Löpare föredrar ju i regel barmark men jag är nog inte ensam om att uppskatta möjligheten att få variera träningen med längdskidor. Och ensamhet är inget man behöver oroa sig för som skidåkare i Stockholm, det är skidhysteri av norska proportioner på varenda tillgänglig gräsplätt; ett resultat av pandemirestriktioner och något så ovanligt som snö som inte bara smälter bort direkt. 

Det finns en fördel med att många åker längdskidor: det blir snabbt hyfsade spår utan att det prepareras med maskin. Man kan skida långt ut i Nackareservatet genom att bara så att säga följa i fäders spår (för framtids segrar). Men dom flesta flockas kring några få ställen, där det finns preparerade spår och bra kommunikationer, och då uppstår ju en desto större nackdel med folkrörelsen ut i spåren: det blir trångt. Återigen en påminnelse om löpningens förtjänster där trängsel sällan är en faktor.

Det här har fått mig att fundera lite över vilka etikettregler som gäller i skidspåren. När snö blir nånting ovanligt är det som att vi glömmer bort beteenden som tidigare tagits för givna. När jag var liten och farsan åkte längd så minns jag att det kunde ropas ”ur spår!” när nån låg framför och bromsade upp farten. Minns att jag inför mitt första Vasalopp frågade om det gick till så men alla bara skrattade åt mig. Det uttrycket har kanske gått ur tiden.

Finfina spår (med Stockholmsmått mätt) vid Hellasgården i soluppgången. Tack Järla Orientering!

Hur är det med att promenera i motionsspåren, får man det när det finns snö där? Tja det är väl en form av motion, att gå, men det är väl tveksamt om man bör. Vid Hellasgården, Ågesta och säkert på många andra ställen sitter det lappar om att man inte ska gå i spåren. Det behöver folk upplysas om. 

I elljusspåren närmast mig (Hammarbyhöjden-Kärrtrop) är det inte lika explicita uppmaningar. Många promenerar där, trots att det finns upplysta gångvägar i närheten. Jag säger inget om det (om dom inte går i själva spåren). Men då vill jag heller inte höra nåt gnällande när jag kommer nedsusandes i en isig backe med obefintliga stålkanter och mjölksyrade ben och kanske snuddar mustaschen på en dvärgschnauzer med staven.

Det har varit optimala förhållanden för skäggselfies ett tag nu, men från mitten av nästa vecka ser prognosen lite sämre ut.

Springa då? Ja, det är ju ännu mer motion än att gå men jag tycker väl att även det bör undvikas. Jag gör det ibland, det ska jag erkänna, men bara kortare sträckor och med en extremt ödmjuk svansföring. Håller mig längst ut i kanten, är uppmärksam på skidåkare och är beredd att göra en kommandorullning ut i snön om det skulle behövas. När det för en gångs skull är snö i motionsspåren kan vi väl låta skidåkarna får hållas där i fred. Rasta hundar, gå på dejtpromenad och springa kan man göra nån annanstans. 

Nu låter det kanske på mig som att det här är ett jätteproblem. Det är det inte. Tror jag i alla fall,  för det beror nog mest på att jag går upp i grisottan för att undvika pöbeln. Hur stämningen är mitt på dagen en gnistrande vinterdag på valfri spårcentral har jag ingen aning om (för då är jag ute och springer). Det ska i alla fall bli skönt när världen öppnar upp igen och resandet kommer igång. Så att jag får ha mina lokala stråk för mig själv igen.

Pandemi eller inte, mitt liv går till stora delar ut på att undvika folk. Vilka är det ens som går på systembolaget en fredagseftermiddag?

 

Föregående artikelLove Run 2021 den 14:e februari på alla hjärtans dag!
Nästa artikelFortsatt kross på 3 000 meter!
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:00 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) 10000 m - 33:21 (2021)  10 km - 32:36 (2022) Halvmaran - 1:12:39 (2022) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här