Valencia Marathon

0
1117

Kan detta vara världens hetaste maraton? Intresset för Valencia har ökat år från år och tiderna blir bättre och bättre. Fler och fler svenska löpare väljer att springa i Valencia för att satsa på en bra tid. Spring har varit på plats under många år och har stor insyn i loppet och arrangemanget, det är verkligen otroligt bra på alla sätt. Sarah Lahti som har haft en härlig höst i Valencia med två svenska rekord står på startlinjen på söndag för att göra sin debut på 42 195 meter. I nya Spring som börjar landa i brevlådorna idag har vi 5 snabba frågor med Sarah i startblocket, vi lägger ut dem här också. Intervju är gjord för ca 3 veckor sedan:

Sarah har på kort tid raderat ut två svenska rekord och båda loppen är genomförda i spanska Valencia. I september 31.26 på 10 kilometer landsväg, i oktober 1.08.19 på halvmaran. Den femte december väntar ett nytt lopp i Valencia, debuten på maratonsträckan.

Vad tycker du om Valencia?

–En fantastisk stad, jag har varit där tre gånger, kollade maran i fjol och nu två lopp i år. Härlig puls, mycket löpare och en fantastisk park mitt i staden där man kan springa. Vi funderar faktiskt på att skaffa en lägenhet här för att kunna få skön träning under vintermånaderna.

Vilket av dina två nya rekord kommer leva längst?

–Halvmaran absolut, även om 10 kilometers tiden ger bättre rankingpoäng så känner jag att jag fick ut mer på halvmaran. När jag sprang 10 kilometers loppet fick jag aldrig något flow utan fick kämpa från kilometer tre, halvmaran kändes betydligt bättre. Jag tror att Meraf har förmågan att ta 10 kilometers.

Maratondebut, vad är ambitionen?

–Varken jag eller min tränare tänker på rekord utan det handlar om att göra ett säkert lopp. Det är en svår distans och man lär sig lite varje gång man springer har jag förstått. Nu ska det vara fokus på ett ha en bra känsla och få en fin upplevelse. Ambitionen är att ha negativ split och att inte springa fortare än runt 1.13 på första halvan.

Har ni förändrat träningen mycket inför loppet?

–Egentligen inte, ganska snarlika pass men längre och långsammare. Körde jag tidigare 8 till 12 kilometer kvalitet totalt så blir det nu minst 14 kilometer. Efter min skada har jag legat på 12 till 13 mil i veckan, nu i höst mer runt 15 till 16 mil. Mitt längsta pass hittills är 34 kilometer, vi ska ha in två pass på 2,5 timme innan loppet, så visst känner jag att det bli mer mil i benen. Varje vecka kör jag även en tröskel i det tänkta tempot för att lära mig och känna mig trygg i det och inte gå utför hårt på loppet.

Vad tror du kommer vara nyckeln för att lyckas?

–Det viktigaste är att inte stressa iväg utan att följa planen. I Valencia har de en grupp som går mot 2.22 och en som går mot 2.28, jag vill gå mitt emellan där och kommer ha en kompis som springer med. Sedan är det ju viktigt att tillföra energi, det har jag aldrig gjort tidigare när jag tävlat. Nu kör jag tre pass i veckan med gel och sportdryck för att lära mig.

En bonusfråga, vad ska du bli när du blir stor?

–Löpmässigt vill jag fortsätta springa 5 och 10 000 meter, såg detta som en kul utmaning efter OS. Sedan har jag under några år varit inne på att läsa till sjukgymnast, men det är svårt att få tiden att räcka till och att låsa sig till en plats.

Sarah Lahti, Hässelby SK, arkivbild Deca text & bild

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här