Växjö maraton jubilerade med fina resultat

0
257

I år var det 25:e Växjö maraton och Spring var på plats. Vi möttes av en fin höstdag med en del sol, nästan vindstilla och en härligt lång kö till efteranmälan. Runt 100 personer dök upp och efteranmälde sig på morgonen. Det gjorde att det var nästan 400 löpare som var anmälda, i mål fick man 294 löpare vilket är ett lite tapp jämfört med året innan. 2019 lär det dock bli rekord, då är Växjö maraton även veteran SM.

På plats såg vi Fred Grönwall som året innan satte nytt banrekord med 2.26.30 men även Enhörnas Lasse Johansson var på plats, så det såg spännande ut. I damklassen hittade vi Sandra Södergren som sprungit på 3.04, där var favoriterna.

Sekunder kvar till start…

Kl.11:00 gick starten och fältet drog i väg på det första av åtta varv runt Växjösjön, mycket riktigt var det Johansson & Grönwall som gick på hårdast. Lasse berättade innan att det var sju år sedan han sprang maraton senast, så en viss osäkerhet fanns. Men med fina 2.19 i bagaget så vet han vad som krävs. De första tre varven sprang Fred och Lasse tillsammans men när de kom in mot halvmaran var Fred själv, han passerade då på cirka 1.13 och banrekordet fanns i sikte. Att ligga själv varv efter varv blev dock för tufft och Fred medger att det har varit mer fokus på fart än långpass efter Stockholm. Så betydligt lugnare andra halva men ändå i mål på 2.30,17 är en bra genomkörare. Och Fred såg pigg ut i mål, något han inte kunde skryta med 2017, haha….

Fred & Lasse

Bakom Fred så bröt Lasse men Anders Johansson från NocOut.se och Simon Karlsson från Ärla IF gjorde båda fantastiska lopp. Halvvägs var de 3.20 efter Fred men det sista varvet gick väldigt fort, Anders sprang i mål på fina 2.32.35 vilket för upp honom på 13:e plats i årsbästastatistiken. Simon var inte långt efter med fick ge sig på sista varvet, 2.33.03 blev tiden.

Anders & Simon

30 löpare under 3 timmar visar att det är en riktigt bra bana. Jag sprang själv ett varv i 4:30 tempo och det är inspirerande då det blir mycket löpare på banan, man både passeras och passerar löpare mest hela tiden.

På damsidan tog Sandra Södergren från FK Gnistan initiativet med en gång och var långt före alla andra. Halvvägs var hon cirka 5 minuter före tvåan. Sandra tappade en del andra halvan, men plockade ändå placeringar totalt sätt. Men Matilda Kjellberg Samuelsson gick otroligt jämnt och avslutade loppet med sitt snabbaste varv. Denna prestation gjorde att hon närmade sig Sandra undan för undan och bara någon kilometer innan mål sprang hon förbi och segrade med tiden 3.08.11 jämfört med Sandas 3.08.23. 14 tjejer sprang under 3.30.

Kan nämnas också att största fancluben på plats var Team Blekinge som gav löparna gåshud när man passerade deras plats. De var där framförallt för att heja fram klubbkompisen Eddy Hultgren som gjorde sin 100 mara och sprang i mål på 4.03.17.

Alla resultat hittar ni här:

I nästa Spring blir det ett lite längre reportage om Växjö maraton och inspiration inför nästa års veteran SM. Är du inte prenumerant fixar du det här: https://spring.prenservice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här