Veckans snackis…

0
32

På lördag är det dags, Stockholm Marathon. Många har tränat i månader för att vara i form och prestera på topp, inget får gå fel… Men, hur påverkas prestationen av värmen?

För visst är just väderprognosen inför Stockholm Marathon veckans snackis, eller hur? Jag få mejl, sms, messenger meddelande om oron inför loppet. Påverkar värmen min prestation?

Jag är ingen läkare eller forskare i ämnet, men precis som många andra har jag läst en del under åren och dessutom testat mig. Så mina ord nedan bygger på egen erfarenhet. Jag gjorde ett intressant test under 90-talet när vi förberedde oss inför ett VM i Brasilien. Vi sprang 16 km i 3:40 tempo under en otroligt varm dag. Vi vägde in oss innan och efteråt, för min del tappade jag nästan 3 kg. Det var i princip 4% av min vikt under cirka 60 minuters löpning utan att tillföra vätska. Man var inte kaxig efteråt, jag lovar. Att fortsätta 25 km till fanns inte på kartan…

Det är naturligtvis stor skillnad på hur temperaturen påverkar olika löpare, men det påverkar. En undersökning som jag läst för ganska många år sedan visade att de bästa maratonresultaten presterades i 12-15 grader. En annan studie visade att farten sjönk med 6-8 % när temperaturen steg över 25 grader.

På lördag ska en del svenska maratonlöpare försöka kvala in till EM i Berlin, det är tid som gäller. Relevant? Eller borde man då ta hänsyn till de yttre förutsättningarna och istället titta på placeringar? Vad anser ni?

Vad kan man då göra för att förbereda sig så bra som möjligt inför ett maraton i värmen?

Man kan träna i värmen och faktiskt vänja sig…. Det har funnits suveräna möjligheter till det under ett antal veckor. Nu börjar det bli ont om tid, men ska du köra pass – kör dem i värmen. Och, glöm inte att träna på att dricka under träningen.

Att tanka upp en massa vätska flera dagar innan fyller ingen funktion, kroppen balanserar vätskenivån själv. Dock, på lördag innan loppet, då finns det möjlighet att bygga upp en liten reserv. Även om jag tror de flesta vet vad som händer timmarna innan ett lopp, man springer regelbundet på toaletten. Det gör egentligen det ännu viktigare att verkligen fylla på. Har du dessutom kolhydratladdat så behöver du ännu mer vätska då kolhydraterna binder vätska.

Under själva loppet ska man naturligtvis utnyttja alla vätskestationer, även den första – det är för sent att börja dricka när ridån har gått ner. Du tappar upp mot 2 liter vätska i timmen, men kan bara få i dig ca 1,5 liter, med andra ord du kommer behöva fylla på kontinuerligt och vid alla stationer. Du ska också om det är möjligt välja ljusa och svala kläder. Kepsen skyddar mot solen, men den bromsar samtidigt värmen som vill ut, så har du en solkeps ta på dig en sådan.

Salttabletter och energigel är också att föredra, testa gärna innan så du vet att din mage klarar av det. Sedan kanske det viktigaste av allt, fundera mer än en gång på din status just nu, är du tränad för PB? Har du tränat för att klara värmen? Är du tveksam, korrigera ditt mål, öppna lite försiktigare – det är trevligare att fullfölja 5-10 minuter långsammare än att bryta efter 35 kilometer.

I nästa spring har vi en siduppgång för att belysa maratonets historia, tittar en del på Stockholm Marathon som fyller 40 år och har även gjort 24 timmars jobbet med Fred Grönwall som satsar på SM medalj på lördag. Vill du läsa, vi har en unik möjlighet just nu, beställ vårt jubileumsnummer, 180 sidor om svensk löpning för bara 79:- . Klicka in här: https://springlfa.se/losnummer/ Swisha 79:- senast den 4 juni så får du nästa utgåva på posten.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här