Vinterlöpning!

0
993

Vår trailexpert Gunilla Kidmark tipsar om säker och rolig vinterlöpning, vilket i Sverige kan betyda allt mellan gråa plusgrader i söder till iskyla och meterdjup snö i norr. Stora variationer alltså!

 

VoV – Värme och vind

Under vintern är klädseln viktigare än någonsin för att få en behaglig löptur. Tänk värme närmast kroppen och vindtätt ytterst, ofta är den kalla vinden värre än många minusgrader. Springer du kort och snabbt behöver du mindre kläder än när du håller på lugnt och länge. Jag har alltid merinoull-underkläder, de värmer även när de är blöta, och sedan så få kläder som möjligt för när jag väl är uppvärmd svettas jag massor. Individuellt såklart, jag har vänner som har flera varma lager när jag springer i tunn jacka så var inte rädd för att testa dig fram till vad som passar dig. Ha som riktlinje ändå att det är ok att frysa en aning i början av löpningen för du kommer att bli varmare efter en liten stund.

Varmt runt huvudet med mössa eller buff, varmt runt händer och handleder och runt fötter och fotleder så behövs kanske inte jättetjocka tröjor och tights om det inte är väldigt kallt. Tights med flossad insida och vindpaneler på låren är däremot sköna vid extra kylig löpning och en varm men ventilerande jacka kan också behövas. Jag använder ofta längdskidhandskar även vid löpning för de är varma samtidigt som de ventilerar ut fukt.

Tänk även på att skydda ögonen vid starkt solljus som reflekteras i snö eller vid stark vind. Det kan tyckas onödigt med sportglasögon under vintern men jag lovar, i snöstorm är de guld värda!

SoS – Se och synas

Vinterlöpning betyder ofta mörkerlöpning, se till att du syns! Många löparkläder är försedda med reflexer, testa hur väl du syns i mörker genom att be någon lysa på dig med en lampa. Bär eventuellt extra reflexer kring smalben och armar, kroppsdelar som rör sig hela tiden, då är du lättare att upptäcka på långt håll. Mössa och vantar i reflekterande material eller reflexväst, det finns smidigare varianter än den stora gula om du tycker den är oformlig.

För att fortsätta att springa på de fina stigarna i skogen behöver du en pannlampa. Det finns mängder av märken, prisklasser och olika funktioner men mitt tips är att inte välja den allra enklaste. Med en något mer avancerad lampa som lyser både på fötter och underlag samtidigt som den lyser framåt och upp på eventuella reflexmarkeringar blir löpningen enklare och tryggare. I samband med årets Lumonite Reflect Run som jag är ledare för här i Göteborg fick jag en fin Lumonitelampa, Compass R, som jag är jättenöjd med. En fördel är att batteriet sitter fram i själva lampan och jag slipper ett skumpande batteri i nacken. Men du kan också välja en lampa med sladd till batteriet och bära det i vätskeryggsäcken, perfekt för riktigt långa löpningar som kräver lång batteritid. Tidigare har jag använt Silvas lampa Exceed 3X och den fungerade lika bra till traillöping som till skidåkning utanför de upplysta elljusspåren. Det är en grym frihetskänsla att inte låta mörkret begränsa äventyr och upplevelser i naturen!

GoG – Grepp och glädje

Vintermånader ger förhoppningsvis löpning i snö och på isiga underlag. Eller så är det barmark och våta, hala löv och rötter vi trampar på. Oavsett underlag måste vi ha ett tryggt grepp och då krävs kraftigt mönstrade sulor eller ståldubbade skor. I snö fungerar dina vanliga mönstrade trailskor utmärkt, kanske vill du ha lite mer ombonade skor med mer värmande tyg och även Gore-tex. Med en gaiter runt vristen slipper du kall snö i skon. Du kan skaffa lösa ståldubbar (typ BestGrip) som du skruvar in i dina vanliga löparskor under vintern eller så har du skor med ståldubb som t ex Icebug har flera sköna varianter av.

För många löpare är vintermånaderna den tiden på året då vi springer lite kortare, lugnare och återhämtar oss från en aktiv löpsäsong med lopp och utmaningar. Vi lägger in kompletterande träning som skidåkning, slalom och styrketräning. Jag känner att mina krav på löpningen sjunker, långsam snöpulslöpning är underbar, att springa på isen på sjön är spännande, ja löpningen präglas extra mycket av glädje och nyfikenhet istället för att jag planerar träning inför lopp. Vintern ger mig tillfälle att bara njuta och samla lust inför det kommande årets äventyr. Med passande utrustning är vinterlöpning lika energigivande som under resten av året och troligen är det ännu viktigare att vi verkligen kommer ut på löpturen för att få dagsljus och frisk luft. Då håller vi oss friska lättare.

Förresten, kolla in filmen från Sverige Springer som jag spelade in tillsammans med Andreas Odén i vintras där vi krossar sju myter om vinterlöpning. Spring snyggt och säkert!

https://www.sverigespringer.se/programmet/we-9/

Följ mig gärna på Instagram @trailbykidmark för löparinspiration året runt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här