10:e bästa svenska maratontiden 2017

Aktuellt  

Plötsligt dyker det upp en tjej som bara är 22 år och springer rakt in på årsbästalistans topp 10? Caroline Almkvist, vem är det?

Jag kommer från Onsala, en ort 4 mil söder om Göteborg. Jag har ett sex månaders internship i South Lake Tahoe, Kalifornien, vilket jag fick erbjudande om via en förening på Chalmers. För mig innebar det möjlighet till paus från plugg efter tre år på Industriell Ekonomi på Chalmers, samtidigt som jag får jobba som ingenjör och vara ute i naturen så mycket det bara går. Vilket också gett mig möjlighet att springa längs stigar på hög höjd (ca 2000möh) sedan jag kom hit i juni.

Löpningen då?

Egentligen är jag inte från en löparfamilj, eller med något speciellt sportsligt intresse alls. Snarare friluftsliv med mycket skidåkning, en del vandring och mycket tid utomhus i naturen på semestrar. Jag har alltid haft väldigt mycket energi och älskat att testa nya grejer, tills jag blev fast i löpningen. Jag sprang första maran för lite över ett år sedan, Helsingborg Maraton. Då var målet att ta mig runt banan på under fyra timmar. Klockan stannade på 3.24.53. Inför den maran hade jag tränat väldigt allsidigt, givetvis mycket löpning men också cykling, crosstraining och styrketräning. Men allt eftersom löpningen blev roligare och gick bättre så har löpningen fått ta större del av träningsutrymmet i vardagen.

Nästa maraton blev San Francisco 2017, där jag sprang över mållinjen på 3.10.53. Därmed klarade jag kvalgränsen för NY-maraton 2018 som jag planerar att springa. Jag fortsatte springa lokala lopp uppe i området kring Lake Tahoe under sommaren och tidig höst. Många lopp där utsikten längs stigarna var mödan värd och mer därtill. Så från juli fram tills december har jag hunnit med 4 maraton, 2 ultralopp och ett par kortare lopp, både halvmaror och 10 kilometerslopp, såväl uppe i bergen som nere i Berkeley och San Francisco.

Hur tränar du och vad var ambitionen på startlinjen, varför?

När jag kom in på 6:e plats av damerna, och först i min ålderskategori, på San Francisco Maraton i juli, så väcktes en tanke om att lyckas springa en mara under 3 timmar. Sedan har träningen rullat på med distanspass, långa intervaller, spinningcykling, långdistanspass och crosstrainerintervaller som jag varvat med tävlingar. I dagsläget tränar jag inte med någon löpgrupp eller löpcoach utan lägger upp träningen efter hur min vardag ser ut. Jag följer inget veckoprogram, utan känner in kroppen och kör de pass jag är sugen på. Oftast landar jag runt 70-90 km per vecka.

Inför California International Marathon i söndags var jag ganska orolig huruvida jag skulle kunna springa fullt på loppet på grund av känningar i ljumsken. Jag hade bestämt att det skulle vara sista långloppet för säsongen och jag ville verkligen sätta personbästa efter all hård träning under hösten.

Berätta om loppet?

Väl igång efter att startsignalen hade gått kändes det ingenting i ljumsken och jag kunde löpa på i ett bra tempo hela vägen från Folsom till Sacramento. Första delen hade jag hört skulle vara lättare än andra och jag hade blivit rekommenderad att hålla ett högre tempo, vilket jag är glad att jag gjorde.  Första halvmaran gick på 1.24.48 och hela maratonet gick på 2.51.58, vilket kändes fantastiskt bra!

Spring ät imponerade och önskar dig en fortsatt trevlig vistelse i Kalifornien. Vi misstänker att vi kommer får höra mycket av Caroline 2018.

 Dela på Facebook