Dags för stafettfest i Kraftloppet

0
154

Lördagen 31 augusti är det dags för Kraftloppet i Finspång. Ett stafettlopp med ambition att växa. Springlfa.se  hårdbevakar motionsfesten och tar pulsen på tävlingsledaren Robert Skoog, från arrangörsklubben Finspångs AIK Friidrott.

Växling på Grosvads IP. Arkivbild: Pekka Järvensivu

Hur ser förberedelserna ut?

– Allt går enligt plan, ungefär lika många lag som förra året då det var 64 lag som tävlade men vi hoppas på 75 lag i år.

Berätta om Kraftloppet och hur de olika sträckorna ser ut och hur långa de är?

– Totalt 52 km fördelat på 10 sträckor exakt samma som 2018. Den kortaste sträckan är 2,3 km och den längsta 9.3 km. De går i olika vackra miljöer runt Finspångs tätort med start och mål samt växel 7,8 och 9 på Grosvads IP. Växel 1 och 4 nära Bildningen i Finspångs centrum, växel 2 och 3 på Atlaslunden samt växel 5 och 6 på Bruksvallen i Lotorp.

Vänder ni er till några speciella typer av löpare?

– Alla typer av löpare men de flesta är vanliga motionärer som springer för olika kompislag och företagslag. Det finns också föreningslag från långlöparföreningar, orienteringsklubbar och andra idrotter som fotboll och bandy.

Är det flacka sträckor eller tuffa stigningar?

– De flesta sträckor är relativt flacka men det finns självklart en del backar och sträckor som är jobbigare än andra. Det finns en kortfattad bra beskrivning och karta för varje sträcka på vår hemsida www.kraftloppet.se.

Full fart i starten. Pekka Järvensivu.

Varför heter loppet Kraftloppet?

– Uj det var före min tid men … en anledning är att det finns flera stora och små företag som jobbar med energi och kraftgenerering för samhället

Hur många år har kraftloppet arrangerats och är det några nyheter i år?

– Det startade 1999 så detta blir årgång 21. Vi vill ha in fler ungdomslag och har skapat en egen klass för detta med 50% rabatt på anmälningsavgiften.

Kommer det elitlag också?

– Inte yppersta eliten ännu men Tjalve IF och Finspångs SOK har lag anmälda. Dessutom brukar flera lag ha med några riktigt bra långlöpare i sina lag.

Varför ska man enligt dig välja att delta i Kraftloppet?

– För att det är en härlig tävling i vacker miljö med olika långa sträckor och karaktär. Det blir en trevlig tid tillsammans för laget med anhöriga och vår målsättning är alla ska vara glada före under och efter Kraftloppet. Så brukar det vara.

Samlat lag på upploppet när sista lagmedlemen springer i mål. Arkivbild: Pekka Järvensivu

Finns det några prispengar eller hur ser prisbordet ut?

– Inga prispengar men de som kommer på prispallen får någon form av lagpris. Dessutom lottar vi ut ett ental priser från lokala sponsorer till löpare.

Vad får man som motionär i Kraftloppet?

– En trevlig dag i härlig miljö i goda vänners sällskap där man springer så fort man kan och känner ett välbehag efter målgång. Efter avslutad sträcka får man medalj, kexchoklad, banan, sportdryck/vatten och ryggdunkar från lagkamrater.

Stafettglädje i skogen. Arkivbild: Pekka Järvensivu.

Lycka till den 31 augusti!

– Tackar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här