Årets Förebild

0
249

I senaste Spring startade vi en ny artikelserie där ni kommer få träff coacher runt om i Sverige. Först ut var Benjamin Åberg. I dagarna har han fått en fantastisk nominering, Årets Förebild! Så för er som inte läser magasinet och för er som vill veta mer om Benjamin, några korta frågor.

Vem är Benjamin Åberg med tre meningar?

Jag är en positiv 26-åring som älskar löpning, både som aktiv och som tränare. Jag har alltid inställningen att ingenting är omöjligt och att om man vill något tillräckligt mycket så kan man. Jag ses nog som glad och väldigt social!

Hur summera du ditt 2021? Bra, dåligt, absolut bäst?

2021 var ett fint år trots pandemin. SM-silver i stafett, seger på Världsungdomsspelen och SM-final ute var höjdpunkter för mig som löpare. Som coach var det magiskt, fick åka på junior-EM och hade löpare uttagna till ungdomsfinnkampen och fick min första senior SM-finalist. Julia Svennblad som sen slutade 4:a i finalen på 1500 meter. Mindre bra var väl som sagt pandemin och de begränsningar vi levt under. För egen del saknades kanske fullträffen på 800 meter även om jag var stabil hela säsongen. Absolut bäst delas mellan SM-silvret på 4x800m och terräng-SM gulden i lag för Hälle på damsidan där jag hade två aktiva som fick sina första seniormedaljer och mina första seniormedaljer som coach!

Vilka tankar har du om 2022?

2022 blir ett spännande år. Svensk löpning har aldrig varit hetare och jag tror att om vi coacher matchar våra juniorer bra så finns nog några av framtidens storlöpare bland den generation som är på gång upp nu. För egen del så hoppas jag på att ta nästa steg som löpare, vi har lagt om träningen lite och ska se vad jag kan göra med mer överfart i kroppen, lite 400-träning alltså. För mina aktiva hoppas jag på fortsatt utveckling och att de får vara hela och friska. Det brukar räcka för att utvecklas i junioråren! Jag hoppas också på fullsatta läktare, bra stämning och att vi tar igen det vi missat under pandemin!!

Årets förebild, berätta….

Ja, jättekul att vara finalist. Förebildarna heter organisationen som varje år utser ”Årets Förebild” i tre olika kategorier. Denna gång är jag en av 4 finalister i den ena kategorien. Hedrande såklart och nomineringen grundar sig i att jag pratat öppet kring psykisk ohälsa och min bok som man kunnat läsa om i Magasin Spring bland annat. Blir spännande att se vem som vinner i slutet av december! 🙂 

Här kan ni se Benjamin i en film om nomineringen

Sist med inte minst, varför läser du Spring?

Jag älskar löpning och då är det ju en självklarhet att man läser Sveriges bästa löpartidning. 2016 var Johan Rogestedt 24-timmarsprofilen och då vi tränar ihop så var jag med när Spring besökte Göteborg. Så det var så det började. Jag tycker framför allt 24-timmars reportagen är roligast men det finns alltid saker av intresse och man lär sig alltid något nytt i varje nummer. Både som löpare och coach!

Coach Benjamin. Foto: Tobias Åberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här