Årets lopp – Ultravasan!

0
60

Vi fortsätter vår presentation av årets prestationer som är presenterade i senaste Spring. Det är tredje året i rad som Springs läsare har utsett vinnare i våra nio olika kategorier. Över 14 000 röster ligger bakom resultatet, så detta är verkligen löparnas priser. Idag är det årets lopp, ett ganska nytt sådant som redan efter fyra år har etablerat sig och skapat ett starkt varumärke, Ultravasan!

I fäders spår!

Foto: Vasaloppet, Ulf Palm

Vi pratar med tävlingsledaren Peter Fredricson.

Berätta lite om Ultravasan!

– Under ett flertal år följde jag Jonas Buud på tävlingar runtom i världen som personlig coach och hjälpte till under loppen. Under dessa resor diskuterade vi många gånger om att etablera ett stort Ultralopp i Sverige och under slutet av 2012 kontaktade vi Vasaloppet. Våren 2013 fattades beslutet att starta Ultravasan och första loppet gick sedan 2014. Det året bjöd vi in en del löpare satte taket till 750 deltagare och sålde slut på 28 minuter. Numera är det oftast cirka 1 100 anmälda till UV90, cirka 750 till UV45 och hela dagen har vi cirka 6 000 löpare i gång inklusive stafetten.

Vad tror du är ert framgångsrecept?

– En stor del är att vi är unika i det med igenkänningen. Vasaloppet har en gedigen historia och ingen kan konkurrera med den arena vi kan bjuda på, startportalen, målportalen, funktionärerna – trots att det är 6 000 löpare jämfört med Vasaloppets söndag med över 15 000 skidåkare så är upplevelsen densamma. Det är en historisk känsla att färdas i fädernas spår och att nå målet i Mora.

Vad minns du om loppet 2017?

– Första tanken är vädret, det var en galen dag med så mycket regn. Nästa tanke är när Elov springer över mållinjen som vinnare – grymt kul, men min tanke handlade även om alla de som var kvar där ute, som bara kommit halvvägs och som skulle trotsa vädret i många timmar till. Vilka hjältar. Vi brukar ha max 10 procent som inte fullföljer. Jag trodde den siffran skulle öka, men inte. Fantastiskt många som gör enastående prestationer. Sedan att Ida, som i och för sig är en världsstjärna, sätter banrekord under de förutsättningarna. Grymt starkt.

Tävlingsledare Peter Fredricson

Vilka utmaningar har ni framåt?

– Vi vill fortsätta växa, fortsätta leverera ett unikt ultralopp. Svårigheten är att locka nya löpare, bredda målgruppen. Det ska kännas lika starkt att springa 45 som 90 kilometer och vi ska inte plocka från stafettlagen till ultraloppen utan hitta nya löpare.

  • Övriga nominerade i kategorin var Göteborgsvarvet och Å-loppet i Eskilstuna.

Tveka inte, gör som många av dina medtävlande, ge dig själv din bästa investering på löpningen 2018, bli prenumerant. Vill du vara med ett helt år, klicka in här: https://spring.prenservice.se/ Nästa utgåva kommer i mitten av april, var med då…

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här