Sökande efter pusselbitar…

Blogginlägg  

Nu har jag precis kunnat börja springa igen, men under perioden då jag har haft löpförbud har jag naturligtvis funderat på vilka andra pusselbitar jag kan jobba med för att förbättra mina prestationer. Jag tränar, jag läser Spring, hur är det egentligen med energin? 

För alla vi vet, för att springa fort behövs inte bara hård träning och starkt psyke utan även det man stoppar in munnen kan ge bra effekt. Senaste året har två svenska företag synts ordentligt inom uthållighetsidrotter och jag tog Umara på pulsen. Är de bara godisförsäljare i glorifierad form eller finns det något att hämta genom äta bars och gels?

Hur många bultar finns det i Ölandsbron? (Nilecityreferens)

Oooh en fråga utan ett säkert svar. Vi säger väl 11 miljoner.

Om vi ska börja från början, kan ni berätta lite om hur Umara kom till?

Umara startade under vår Biomedicinutbildning på Halmstad Universitet. Där satt vi med näsan ner i studier inom idrottsnutrition halva dagarna vilket öppnade ögonen för oss gällande vilket glapp det var mellan hur produkterna som fanns såg ut, och hur mycket längre forskningen kommit och studerat nya kompositioner, kolhydratratio, elektrolyter m.m. som finns i en sportdryck. Sagt o gjort, vi ville brygga gapet så vi dök ännu djupare i specifik forskning på idrottsnutrition och började utveckla recept enligt forskningen.

Men för att göra företag av det så krävdes lite mer. Men vi tänkte att eftersom vi har kunskapen om det viktigaste så kan vi väl lära oss företagarbiten med den där mystiska momsen, och allt annat sånt där obegripligt på vägen :)

Umarateamet, Tommy & Simon

Det saknas ju inte direkt företag som säljer energiprodukter, hur vågar man ge sig in på den marknaden?

Vi var väldigt medvetna om konkurrensen, men tyckte att övriga aktörer var lite trötta i sin utveckling. Det verkade liksom inte hända så mycket, produkterna hade sett likadana ut i 10 års tid så något behövdes. Och eftersom vi inte var ett trendbaserat företag utan stod på en mer solid grund så var vi självsäkra. Om vetenskapen börjar gå mot att en annan variant av sportdryck, gel, bars eller liknande är bättre så justerar vi enligt vetenskapen. Väldigt transparent där. Vi hoppar dock inte på tillfälliga trender. Got damn it, vi startade 2013 i den värsta LCHF-hypen och tillverkade sportdryck.. :D Vi brukar skämta om att, fan vi skulle tillverkat en fettbaserad sportdryck första året och ridit på trenden så vi fått in lite kapital, kanske tweakat den till paleodryck efter 2 år och kört på det i nåt år osv. Men det är verkligen inte Umara så givetvis gjorde vi inte så, även om det säkert hade sålt grymt bra i ett par år när hypen var som störst.

Vad tycker ni om er svenska konkurrent Maurten?

De är verkligen intressanta, det behövs nya och lite mer drivna aktörer på marknaden. De ser ju också till att även vi får hålla oss på tårna. Men rent produktmässigt så har det tillverkats hydrogel i olika varianter sedan 70-80-talet för t.ex medicin och även kontaktlinser som är tillverkade av hydrogel. En duktig forskare vid namn Louis M Burke berättade att det inte slog igenom inom sportdrycksvärlden på den tiden då, så frågan är om det gör det nu. Tekniken är spännande, men har en del brister i dagsläget (t.ex kan du ej ha med kalcium i en hydrogel, en mineral som du ändå bör tillföra under långvarig aktivitet) men kanske kommer den utvecklas och förbättras. Men det finns ingen publicerad forskning på hydrogel inom idrottsnutrition som visar att det skulle kunna leverera mer energi eller ge mindre magproblem än t.ex den forskning som vi baserar vår sportdryck på. Men kommer det forskning på området som visar något nytt så kommer även vi experimentera med hydrogel, men som sagt, inte förrän det finns oberoende forskning på området.

Men än en gång, det är fortfarande ett väldigt spännande område och vi hoppas forskning kommer fortsätta bedrivas på området.

Tar ni fram produkterna själva eller är ommärkta grejor från annan leverantör?

Vi sätter samman recepten och bestämmer vad som ska vara i våra produkter och bestämmer även smak, konsistens m.m. Men produkterna tillverkas inte hos oss i Göteborg, utan istället i godkända Informed Choice certifierade livsmedelsfabriker som har en stark kontrollprocess och certifiering mot förbjudna substanser. Närmaste fabriker med dessa starka certifikat är England och Irland så där tillverkas vår sportdryck, loader, recover m.m.

Om ni ska titta framåt, finns det mer att komma på inom ert område?

Oooh ja, vi har flera spännande produkter på ritbordet. Både helt nya som inte ens finns på marknaden i dagsläget inom idrottsnutrition, men även optimeringar av produkter som redan finns.

Har ni något spännande som ni kan avslöja?

Nej det vågar vi inte. Vår egen carboloader U Loader lanserades precis. Sen har vi en egen buffringsprodukt, en primer för att förbereda kroppen rent fysiologiskt för att prestera, men den är nog en bit (1-2år) bort. Varianter på nuvarande sortiment kommer det också, men där kan jag inte avslöja något. Den som väntar på något gott…. ;)

Ni har ju även podd där ni pratar om framförallt konditionsidrottsbaserade ämnen, är det viktigt att förklara och lära ut vetenskapen bakom varför man t.ex ska peta i sig koffein innan ett lopp?

Ja det anser vi. Att förmedla kunskap om hur du ska tänkta runt nutrition i alla möjliga varianter är lika viktigt som själva nutritionen i sig. Som en enkel jämförelse så kan du få massa energi med tyvärr också magproblem om du konsumerar 200g Umara varje timme under ett långpass. Däremot kan du ha en kolugn mage om du bara konsumerar 20g lösgodis varje timme, men istället tappa energin/vägga efter 1,5h träning och inte få ut all effekt av träningen, mer slitna muskler och längre återhämtning. Inget av dessa alternativ är bra om du ska prestera på topp, så vårt mål är då att ge kunskapen till dig för att du ska kunna göra ett mer informerat val som passar dig. T.ex då hitta medelvägen med 90g Umara och då ha en lugn mage + bra prestation, dvs du behöver inte alltid välja utan kan få båda delar om du vet vad du gör.

Svensk löpning är på uppåtgående, tror ni att t.ex. Sondre Moen som gör världsresultat även kan smitta av sig till oss?

Ja verkligen, norrmännen har en bra idrottskultur och är duktiga när det gäller att producera presterande idrottare så det är inte chockerande alls. Får hoppas Micke Ekvall eller David Nilsson kan få lite draghjälp av Sondre.

Ni sponsrar bl.a Sveriges Friidrottsförbund, är det bara en logga för dom eller använder landslaget era produkter också?

Vi är officiella energileverantörer till dem så samtliga landslagsaktiva får Umara på tävling/träning. Det är bara vår sportdryck som är godkänd av deras medicinska kommitté och ska användas av de aktiva. Men inom t.ex ultralandslaget så är det säkert inte alla som använder Umara bara för att de får det på tävling utan några har nog egna inkörda energivarianter som de kör på.

Ni är ju ute på vägarna väldigt mycket under säsongen vid de evenemang ni sponsrar, blir det inte frustrerande att stå vid sidan av och inte kunna delta själva i loppen?

Jo ibland blir det tyvärr så. Men vi försöker dela upp oss så gott det går så att vi själva hinner tävla, men under några lopp har jobb fått gå före tävlan. Vi ska dock försöka få ordning på det i år. T.ex under Göteborgsvarvet så har vi en monter inne på Expot, men där ska vi båda även tävla. Så då har vi grym hjälp av folk runt omkring oss, men även våra respektive som alltid stöttar oss och våra halvgalna ideér (ja vi kanske borde bli bättre på att köpa med oss blommor hem…. ;P).

Med det sagt, vad kör ni själva i år?

Nu är vi ju precis klara med denna helg där det blev Varvetmilen för Tommy och Nordenskiöldsloppet (22mil) för Simon. Men under året är siktet inställt mot Gbg-varvet, Lidingöloppet, Vätternrundan, 1-2 triathlontävlingar på olympisk eller sprintdistans, samt säkert ett par 6-timmarslopp och stadslopp och även en egen tävling vid namn Umara Backyard Ultra som vi förhoppningsvis får till framme i höst. Vi samarbetar ju med i princip alla större fjällmaror i t.ex Åre, Sälen och Idre så någon av dessa tävlingar ska vi förhoppningsvis hinna springa med.

Slutligen, bästa tipset (förutom mer träning) på att förbättra sin miltid genom vad man stoppar i sig?

En lite extra kolhydratrik frukost 3h innan start. Koffein (150-300mg) 60min innan start (Ja vi föreslår U Intend) och 1st gel efter 5-7km. Svälj eller skölj bara munnen, här vill du lura hjärnan till att du är pigg så att du kan hålla farten hela vägen och inte tappa sista 1-1,5km.

Intressant pusselbit, men glöm inte den viktigaste :)  Att läsa Spring, bli prenumerant här:  https://spring.prenservice.se

 

 

 Dela på Facebook