Årets prestation 2020!

0
819

Vår nionde och sista kategori är Årets prestation. Det var verkligen en prestation som gav eko i löparsverige, legenden Musse putsade det svenska rekordet på maraton. Konkurrensen om årets prestation var stor, Carolinas maratonlopp, Jonas 10 km rekord och Kramers 800 meters rekord fick dock ge sig för Mustafa Mohamed.

Hur känns detta? Ett fantastiskt år för svensk löpning och din prestation hyllas mest.

– Väldigt kul och lite oväntat, jag är väldigt stolt över prestationen. Det har varit många bra prestationer under 2020 och min kom tidigt under året. Jag är tacksam att man har röstat på mig.

Vilka svenska prestationer skulle du vilja lyfta upp efter 2020?

– Det största för mig under 2020 är den fantastiska bredden som vi haft i Sverige. Jag tänker bland annat på SM-milen där det var otroligt många löpare under 30 minuter. Men också att vi haft flera som utvecklats mycket under året, som Emil Millán de la Oliva, Suldan Hassan, Carolina Wikström, Samuel Russom med flera, och sedan att exempelvis David fortsatt prestera så otroligt bra tider – och Jonas Glans comeback var magisk.

Hur värderar du din prestation jämfört med allt annat du uppnått?

– Det är det näst roligaste jag upplevt, efter det svenska rekordet på 3 000 meter hinder. Det som gör det extra kul är att det var oväntat för mig. Jag visste att jag var i bra form men har varit i bättre maratonform två gånger tidigare. Allt ska dock stämma, jag tänkte 2.11–2.13 och bestämde mig för att hänga på klungan som gick för 2.11 så länge det gick, och det bara flöt på. Kul. Jämför jag med Florens när jag gjorde 2.12 så var skillnaden att jag hela tiden hade en grupp, bra yttre förutsättningar och en snabb bana. Det svenska rekordet har funnits i mitt huvud sedan jag sadlade om till maratonlöpare, jag trodde eventuellt att det var för sent nu, även det känns ju otroligt bra.

Hur summerar du ditt 2020?

– Det är mitt näst bästa år efter 2012, dels maratiden, dels personligt rekord på 10 000 meter bana. Att både jag och många andra hade ett bra år kanske vi ska tacka pandemin för, vi har haft väldigt bra sparring på träningarna och på loppen då alla varit hemma och många har ställt upp på samma tävlingar då det inte funnits så många att välja på. Sedan, att vara sommarpratare var en fantastisk grej med 2020, det kommer jag att ha med mig länge.

Vad är huvudmålet för 2021?

– Jag hade en skada i november men nu rullar träningen på bra och ambitionen är att komma i bra maratonform. Det finns två maror i vår som jag tittar på, troligtvis blir det Hamburg i april. Målet är att fortsätta utvecklas, att slå personliga rekord, och visst finns tanken om sub 2.10 på maran.

Över 20 år i den yppersta eliten, vad är det som driver dig?

– Det primära är passionen för löpningen, att träna och att tävla. Att vara med människor som brinner för löpningen precis som man själv gör. Jag har hela tiden även haft en känsla av att det finns mer på de långa sträckorna, att jag inte har fått ut allt. Så länge man känner så är det motiverande att fortsätta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här