Årets prestation 2021

0
205

Vi fortsätter vår presentation av de framröstade vinnarna för 2021 – kategorin årets prestation vanns av Andreas Almgren. Prestationen var helt fantastisk, men som alla vet så har han i år lyckats springa ännu snabbare i ett lopp som många ser som ett av det bästa en svensk löpare har presterat någonsin.

Nomineringen löd:

Andreas Almgren chockade hela Löparsverige genom att sätta svenskt rekord på 3 000 meter vid inomhus-SM i Växjö 2020. Det var första gången någon presterat så bra med Vaporfly på någon av de kortare distanserna, så eftersvallet bestod föga överraskande av alltför mycket sko- och kolfibersnack. Hur ger man svar på det? Man springer 7 sekunder snabbare på samma sträcka i spikskor – både inomhus och utomhus! 7.41,6 inomhus kom vid den första Vinthundsvintern i Sollentuna, där Andreas återigen sprang ett progressivt lopp med väldigt snabba sista fem varv.

Vad är det första du tänker på när du tänker på loppen?

– Det första jag tänker är att jag är nöjd med att jag vågade göra en stor del av jobbet själv. Jag hade rekorden i sikte och jag gav mig själv chansen att slå dem.

Vad var planen innan start?

– Jag hade ingen mer plan än att gå i rygg på haren och sedan springa så snabbt jag kunde när han klev av.

Känslan efteråt?

– Stor glädje självklart. Speciellt efter utomhusloppet då jag kom tillbaka efter en skada.

Hur rankar du detta bland alla dina prestationer?

– Det är svårt att ranka, men det är ju trots allt svenska rekord och det var tider som stått sig väldigt länge så jag får nästan ranka dem högst.

Vilka blir de viktigaste loppen 2022?

– Jag siktar mot att kvala till EM och VM så det blir förhoppningsvis mina viktigaste lopp 2022.

Övriga nominerade: Sarah Lahti, 68.19 på halvmaran, och Andreas Kramers 800 meter på 1.45,09.

Det är kul att titta tillbaka på kategorin och se tidigare vinnare, många minnesvärda prestationer.:

2015 Jonas Buud, VM-guld 100 km

2016 Lovisa Lindh, semifinal 800 m OS, 1.59,41

2017 Sarah Lahti, svenskt rekord, halvmaran

2018 Johan Steene, världsrekord BYU

2019 David Nilsson, svenskt rekord, maraton

2020 Mustafa Mohamed, svenskt rekord, maraton

Andreas Almgren , årets prestation 2021. Har han redan lagt grunden för samma titel 2022? Foto: Deca text&bild

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här