Årets prestationer 2020

0
784

Tredje av våra nio kategorier blir årets  manliga löpare där familjen Magnell Millán de la Oliva tog ännu ett pris då Emil blev framröstad till vinnare.

Årets manliga löpare, hur känns det?

– Det känns naturligtvis väldigt bra, kul att jag får uppskattning för de prestationer jag gjort.

I fjol Årets ungdom, i år Årets manliga löpare. Är du överraskad?

– Egentligen inte, jag har jobbat väldigt hårt och gjort många bra lopp och tider. Många har varit bra i Sverige under 2020, men jag misstänkte att jag var en av favoriterna.

Vilken prestation är du mest stolt över efter året som gått?

– Det måste vara 60-minutersloppet på Diamond League. Jag hade inte tränat för den distansen, fick chansen att vara med och fick en oförglömlig upplevelse. Att få springa i samma lopp som Mo Farah som jagar världsrekord, att sista minuten ta hans rygg och slå ett 45 år gammalt svenskt rekord. Det var en chansning att vara med och det blev en magisk kväll.

Finns det någon upplevelse under året som du ofta tar fram under träning eller när motivationen inte är på topp?

– Just nu är jag på läger i Kenya och tränar med världens bästa löpare, de motiverar mig otroligt mycket. Jag kom ner i början av december och stannar två till fyra månader, delar rum med bland annat en maratonlöpare som gjort 2.02, träffar min nya coach, Claudio Berardelli, dagligen. Det är svårt att inte vara motiverad. Men 60-minuterstävlingen är det som då och då finns i huvudet, det är verkligen ett häftigt minne.

Vad är ambitionerna/målen under 2021?

– Det viktiga är att fortsätta utvecklas, att bli starkare. Jag hoppas på en OS-final på 5 000 eller 10 000 meter.

Hur förändrar du träningen inför 2021?

– I fjol tränade jag mig själv, inspirerades av löpare på nätet. Nu har jag en tränare som har en idé, en tanke och en plan. Han ökar mängden och farten gradvis, det är nytt för mig med en sådan tydlighet och sådant fokus.

Emil Millán De La Oliva, Eskilstuna FI, 5000 meter,
svenskt juniorrekord 5000 meter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här