Årets ungdom

0
125

Varje år lyfter vi ut ett redaktionell jobb från magasinet och presenterar även på sajten, det är Årets prestationer. Det är åttonde året i rad som Spring utser vinnare i nio olika kategorier. Under slutet av 2022 fick vi in nomineringar till våra nio olika kategorier. Efter en del huvudbry valde Spring ut tre nominerade i varje kategori; bara att hamna som en av de nominerade är alltså en stor prestation. Att segra är beviset på att man verkligen imponerat på alla löpare i Sverige. Engagemanget har varit stort: när röstningen avslutades hade cirka 9 000 röster inkommit. Det gör dessa priser – löparnas priser – till något av det finaste man kan vinna. Första kategorin är Årets ungdom/junior där Majken Söderlund Larsson, F15 fick flest röster.

Nominering:

Majken Söderlund Larsson, Hälle IF, F15 2.52 på 1000m, 9,43 på 3000m men framför allt snabbast av alla juniorer på terräng SM.

Majken Söderlund Larsson 2007 Hälle IF F15 Bild Dela text&bild

Berätta, vem är du?

–Jag heter Majken Söderlund Larsson är 15 år och bor på Tjörn tillsammans med min mamma, pappa och lillasyster. Jag började med friidrott när jag var 8 år men jag har sprungit så länge jag kan minnas. I början höll jag på med de flesta grenarna men nu är det nästan bara löpning. Simning och gymnastik har också varit en del av mitt idrottande fram till för två år sedan. Men löpningen har alltid intresserat mig mest. När jag inte tränar gillar jag att vara med kompisar och att baka och laga mat.

Vad är ditt största idrottsminne från 2022?

–Det måste vara terräng SM. Det var första gången jag fick vara med. Jag blev såklart jätteglad när jag lyckades spurta ifrån mina konkurrenter och vinna. Det var extra kul att jag även lyckades vinna lagguldet med Ida Kraft och Philippa Duff. USM där jag tog guld på 2000 meter och 1500 meter hinder är också ett roligt minne från 2022.

Vad gör dig så bra, vilka är dina styrkor?

–Jag är väldigt målmedveten och har en vinnarskalle. Jag hatar att förlora, det spelar ingen roll om det är kortspel eller en final på USM. Jag har också ett bra träningsprogram som min tränare Benjamin Åberg skriver. Jag har tränat med Benjamin och hans gäng i många år men för ett år sedan jag bytte till Hälle från Stenungssund. Det har inte blivit några större förändringar träningsmässigt men det har gjort att jag var med i Hälles lag som tog silver på stafett SM och guld på terräng SM.

Min mamma, pappa och syster stöttar mig mycket för att nå mina mål. Jag tränar ibland med min syster som också håller på med friidrott. Trots att hon är tre år yngre slår hon mig nu på allt under 300 meter. Vi hjälps åt att pusha varandra.

Hur tränar du inför 2023, några ändringar?

–Träningsmässigt blir det inte några större förändringar. Jag var på träningsläger i Santa Pola under nyår, det var första gången för mig. Jag hade jätteroligt och det var inspirerande att träna med så många andra. Förhoppningsvis kommer det fler träningsläger under kommande säsonger. Jag hoppas träningen kan rulla på bra utan skadebekymmer och att kunna öka mängden något. Träningen kommer fortsätta vara distans, intervaller, tröskel, styrka, sprint och skadeförebyggande och alternativ träning. Samtidigt som sömn, mat och skolan spelar en stor roll för att orka med allt.

Vilka ambitioner har du för 2023? Längre fram?

–Jag vill fortsätta utvecklas och slå nya personbästa på så många distanser som möjligt och fortsätta ta medaljer på IUSM och USM. Det skulle också vara riktigt häftigt att kvala till EYOF (European Youth Olympic Festival) och representera Sverige för första gången.

Vad är det som driver dig?

–Jag vill se hur bra jag kan bli och hur långt jag kan komma. Jag kämpar mycket för att nå mina mål. Löpning är något jag tycker är väldigt kul, även fast det ibland är riktigt jobbigt. Så länge jag är motiverad och tycker det är kul kan jag förmodligen fortsätta och driva mig till nya nivåer.

Övriga nominerade i kategorin var Karl Ottfalk och Noa Steiner.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här