Årets veteran 2021

0
437

Idag är det den fjärde av våra nio kategorier som presenteras, rubriken i magasinet var, Världens bästa! Förra helgen visade han återigen att han är just världens bästa då han tog tillbaka världsrekordet på 3000 meter inomhus med ett lopp på 9.31,40 inomhus i Västerås. Redan 2021 var dock Håkan Eriksson grym…

Nomineringen löd:

Ny i klassen M60 har han slaktat alla svenska rekord och till och med satt både Europa- och världsrekord. 4.27 på 1 500 meter när man är 60 år borde inte vara tillåtet.

Årets veteran, hur känns det?

– Otroligt kul att bli uppmärksammad, jag har varit nominerad tidigare men aldrig vunnit. Det var väldigt tuff konkurrens i år, vilket gör det extra kul.

Vad var bäst under 2021?

– Två rekord inom loppet av en vecka var häftigt. Jag sökte ett 1 500-meterslopp, dagen efter jag fyllde 60 år fanns det ett i Norge, jag åkte upp, sprang och klarade Europarekordet. Veckan efter åkte jag 40 mil till Östersund, de arrangerade en tävling och adderade den engelska milen, stämningen var kanon, dagen underbar och jag fixade världsrekordet.

Vad är det som driver dig?

– Svår fråga, jag har frågat mig det flera gånger. Jag har ju tävlat i hela livet, och fått VM-medalj i orientering, vunnit O-ringen, ecetera. Jag tror det är resan mot målet som ger mig energi. Att inför en säsong sätta upp ett mål, jobba för att nå det, sedan förhoppningsvis klara av det, det är en härlig känsla. För min del är det till 90 procent tider som styr, jag är inte så fokuserad på medaljer utan tittar efter rekord av olika slag.

Vad har du för ambitioner för 2022?

– I år, först och främst att se till att hålla mig hel och sedan blir det förhoppningsvis ett veteran-VM i Finland, där skulle jag vilja ha en medalj. Helst av ädlare valör. Sedan är det att förbättra mina tider och rekord, mitt världsrekord inomhus på 3 000 meter är redan slaget, så det ska jag försöka ta tillbaka. Jag missade världsrekordet på en engelsk mile nyligen med 40 hundradelar, det ska jag testa igen. Har bland annat anmält mig till öppna amerikanska mästerskapen i New York i mars, det hade varit coolt att åka över och slå rekordet där.

Du sprang snabbare 2021 än 2020 och du tänker springa ännu snabbare 2022, vad är nyckeln?

– Jag är ju ganska ny som banlöpare så jag lär mig fortfarande, att hitta rätt fart är en nyckel om man ska prestera tider. Att hålla sig hel och kunna träna på är den viktigaste nyckeln; redan nu så kan jag inte träna som jag vill, ett problem som jag förmodligen delar med många veteraner. Man önskar ju att det inte var så, att kroppen bara accepterade det man ville göra.

Övriga nominerade i kategorin var Anders Logg, Göran Jonsson och Sara Liljegren.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här