Årets Veteran, Karin Schön

0
109

Vi fortsätter vår presentation av årets prestationer som är presenterade i senaste Spring. Det är tredje året i rad som Springs läsare har utsett vinnare i våra nio olika kategorier. Över 14 000 röster ligger bakom resultatet, så detta är verkligen löparnas priser. Vi började med årets ungdom, vad passar då bättre än at fortsätta med årets veteran.

Bättre än bäst!

Karin fanns också med i artikeln om årsbästastatistiken då hon i princip gjort rent hus i klassen K55. Det har verkligen varit ett år där det mesta gått bra, men har man haft koll på Karin under ett antal år så vet man att det är så varje år ser ut. Hon har en nivå som ingen annan och raderar nu ut storlöparnas svenska rekord ett efter ett: jag tänker på Evy Palm, Jutha Pedersen med flera. Karin är bäst genom tiderna, inte enbart 2017 då hon vann denna kategori som kanske är en av de svåraste. Tänk veteranlöpare, 35 till över 80 år, tänk alla män och alla kvinnor som tävlar och Karin är bäst av alla.

Vilket galet år! Nu även årets veteran, vad säger du?

– Ja, året har verkligen varit kanon och jag kan inte förklara det med annat än att jag varit frisk och skadefri. Och tränat mycket, förstås, det är ju det som är hela tricket. Jag tränar i stort sett varje dag en vanlig vecka. Två tuffa pass, ett långpass och ett styrkepass varje vecka. Däremellan lättare distans eller alternativt, typ rullskidor.

Vad är det som driver dig? Vad är hemligheten?

– Jag kan inte riktigt förklara vad det är som driver mig. Jag skriver ingen träningsdagbok och använder inte några appar eller pulsband eller så. Ibland har jag GPS:en på mig men det är inte så ofta heller. Jag tycker bara att det är roligt och jag mår bra av det. Att det går så bra ökar motivationen men jag känner inte någon stress för att försöka slå mina egna tider. Samtidigt vill jag ju köra på och se hur länge jag kan hålla mig på den här nivån. Jag är dessutom ganska bra på att ta det lugnt. Jag har ett bra jobb som inte är stressigt, jag bor nära vilket sparar en massa restid och jag kan bestämma över min tid ganska mycket. Det bidrar ju till att återhämtningen blir bra, förstås. Mycket av mitt sociala liv har med löpningen att göra, vilket också gör att jag håller på. Vi umgås även i vanliga kläder och går gärna ut för en öl eller två. Jag tänker inte särskilt mycket på vad jag äter och dricker, mer än att det ska vara varierat och näringsrikt i grunden. Sedan plussar jag på med det jag vill och känner för. Inga hemligheter med andra ord, haha.

Lyft fram dina topp 5 under 2017.

– Göteborgsvarvet med nordiskt rekord på halvmaran.

– Göteborgs Marathon med svenskt rekord.

– 10 000 meter på Slottskogsvallen med nordiskt rekord.

– VEM i Århus var en härlig tävling, precis som VSM i Borås.

Övriga nominerade i kategorin var Håkan Eriksson och Johan Engholm.

Tveka inte, gör som många av dina medtävlande, ge dig själv din bästa investering på löpningen 2018, bli prenumerant. Vill du vara med ett helt år, klicka in här: https://spring.prenservice.se/ Nästa utgåva kommer i mitten av april, var med då…

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här