Årets vinnare 2020

0
602

Vår sjunde kategori är årets ledare, här gick priset till Lorenzo, en kille som verkligen tog ansvar under pandemin, massor av bra och uppskattade arenalopp i huvudstaden. Det och hans stora engagemang i Studenterna gjorde honom till en värdig vinnare. Studenterna som för övrigt var utgåvans klubb i samma magasin.

Vem är Lorenzo Nesi?

– Den frågan kan jag också ställa mig. Jag är en kulturjournalist som ganska snabbt efter examen på journalisthögskolan blev specialiserad på friidrott i allmänhet och långlöpning i synnerhet. Jag var med nästan från nätets begynnelse på friidrott.se och marathon.se och gjorde en vända på förbundet kring millennieskiftet som medieansvarig och tävlingskonsult. Vårt skrå är så tunt att jag fick leda den första presskonferensen som jag gick på och strax därpå blev jag presschef för Stockholm Marathon. Den funktionen har jag sen haft på en massa tävlingar. Jag började kommentera friidrott på Eurosport och gjorde inhopp på andra tv-kanaler.

Parallellt med det underhöll jag min talanglösa löpning och blev övertalad att ta över tränaransvaret i den döende klubben Studenterna för ett kvartssekel sedan. Det har fyllt min fritid och min upptagentid alltsedan dess. Under åren har jag startat eller övertagit en del tävlingar, från Kungsholmen Runt, som också låg vid sin gravkant år 2000, till ett antal bantävlingar i skenande takt. Mina arma adepter har fått finna sig i att vara funktionärer i nästan lika hög grad som löpare. Under 2020 var det å andra sidan nästan enda sättet att få tävla!

Mitt kontrollbehov har fått ta allt större områden i anspråk. I början omfattade det de få som jag sprang med. De blev fler och fler, så att vi som mest var uppe i ett par hundra i klubben. För att de skulle få tävla mer började jag sy ihop tävlingsserier i Stockholm. Så småningom lockade våra lopp allt fler elitlöpare och den vägen och via journalistiken halkade jag in i landslagsrollen för maraton- och terränglöparna.

Vad är en bra ledare?

– Jag uppskattar den som tar initiativ, är orädd och försöker främja hela rörelsen, och det skadar inte med lite strukturellt tänkande. Jag har väldigt svårt för velande och inställsamhet. Tyvärr har jag genom åren haft svårt att hålla tyst om det.

Berätta om italiensk träningsfilosofi!

– Struktur som bygger på kontinuitet och progression med väldigt mycket variation. Du ska klara allt större volym av den intensitet som är aktuell på tävlingsdagen. Skulle du fråga mina adepter kan svaret nog bli ”styggjogg i stället för ståvila”.

Vad är din roll och vad driver dig?

– Jag vill se människor utvecklas. Löpningen ger dig väldigt konkreta chanser att mäta det, men egentligen är det det kollektiva arbetet som leder till de enskilda resultaten som är den stora glädjen. Man kanske inte känner det när man lider sig igenom pass efter pass, men euforin i att se någon lyckas som man har kämpat med genom alla timmar är obetalbar. Det unnar jag fler att upptäcka, i stället för att köpa sig en PT och ägna sig åt narcissistiska projekt.

Vad var bäst 2020, för dig och för klubben?

– Att vi lyckades hålla motivationen uppe genom detta bedrövliga år, träna och tävla oss friska och stå emot de som ville stänga ner alla verksamheter, utan att analysera vad som var till skada och vad som befrämjade allas vår hälsa. Och att jag fick in begreppet ”lesserwisser” på årets nyordslista.
Ambitioner 2021, för dig och för klubben

– Samma som alla andra år: Alla ska bli snabbare löpare eller hejda förfallet för oss som har nått en gråare ålder. Jag hoppas att åter få chansen att leva fritt igen, tillsammans, och att jag får dra så många ordvitsar som möjligt, helst under direktsändning av en och annan 25-varvsfrossa.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här