Atea Norrköpings Stadslopp fortsätter vässa arrangemanget

0
118

När Atea Norrköpings Stadslopp arrangeras för åttonde gången onsdagen 21 augusti, presenterar arrangören Tjalve IF Norrköping fyra intressanta nyheter. Spring har tagit pulsen på tävlingsledaren Mikael Grip.

Den 21 augusti är det dags för löparglädje i Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson AB

– Den största och viktigaste nyheten är att det ifrån och med i år är helt gratis att delta i barnloppet. Det är möjligt tack vare att fastighetsbolaget Lundbergs har gått in som en mycket aktiv partner och barnloppet heter numera Lilla Lundbergsloppet. En del av bansträckningen går till och med genom ett av deras köpcentrum, berättar tävlingsledaren Mikael Grip och fortsätter:

– Förutom att det är helt gratis för barn, så får deltagarna i Lilla Lundbergsloppet många roliga saker, som medalj, biljetter till allsvensk fotbollsmatch med IFK Norrköping och mycket, mycket mer. Men det viktiga i samarbetet med Lundbergs är att vi suddar ut gränserna för vilka som kan vara med. Tillgången till pengar ska inte spela någon roll när barn vill röra på sig. Generation Pep, som arbetar för barns och ungas hälsa kommer också att vara på plats.

Vad är den andra nyheten?

– Vi flyttar Airportspurten. Nu är det sista 100 meterna som gäller, både på 5 och 10 kilometer. Snabbaste man och kvinna, där vinner varsitt presentkort från Turkietresor. Även tvåan och trean kommer att prisas. För att förtydliga så är det snabbast tiden som gäller oavsett 5 eller 10 kilometer.

Och den tredje nyheten?

– Att vi för första gången erbjuder farthållare. Vi har farthållare med stora ballonger på 10 kilometer på tiderna 40, 45, 50, 55 och 60 minuter. Så det är bara att haka på för att nå sin drömtid.

Och den fjärde nyheten?

– Vi hade en eldsjäl, Torsten Sahlin, från speedwayklubben Vargarna i Norrköping, som alltid körde som föråkare med den äran iförd sin vargdräkt. Han gick tyvärr bort i våras och för att hedra honom har vi instiftat Torsten Sahlins minnespris som tillfaller snabbaste tjej och kille på 10-kilometersloppet som är födda senast år 2000.

Torsten Sahlin i sin kära vargdräkt. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Ni har också andra ”tävlingar i tävlingen”?

– Ja, det är lite av en tradition. Däckteam Ljura gummi sätter ut två däck någonstans utmed banan. Sedan springer en dam och en herre med dem in i mål och vinner fyra nya vinterdäck, montering och förvaring. Det brukar vara populärt. För den som vill vinna en fin kryssning till Åland med mat ska man satsa på maskeradklassen, som finns både på fem och tio kilometer.

Vilka distanser erbjuder Atea Norrköpings Stadslopp?

– Lilla Lundbergsloppet handlar om 1 kilometer. Sedan är det 5 och 10 kilometer, som gäller. Båda distanserna är kontrollmätta av förbundsmätare.

Är det en flack eller tuff bansträckning?

– Både och. Inledningen och avslutningen är flack och har långa nedförslöpor. I mitten i Industrilandskapet är det en del uppför och en del tvära kurvor. Det finns också en rejäl uppförsbacke. Så sammanfattningsvis är det en omväxlande och rolig bansträckning, som också har sina utmaningar.

Starten på 10 kilometer förra året. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Vad får man som deltagare i Atea Norrköpings Stadslopp?

– Först och främst ett härligt och roligt motionsevenemang, där deltagarna går, joggar och springer genom välkända och vackra Norrköpingsmiljöer. Redan i nummerlappskuverten får alla deltagare en praktisk och snygg buff från vår titelsponsor Atea. Alla deltagare får förstås en medalj efter målgång, som sponsras av kommunen. Sedan får alla, bananer, kexchoklad, russin och någon energigivande dryck från Maxi Ica Stormarknads. Vi har också ålderklasser där man kan jämföra sig med jämnåriga, det gäller på både fem och tio kilometer. Vi satsar mycket på musik och pepp utmed banan och har cirka tio musikstationer, alltså en per 500 meter i snitt. Vi har världens bästa speaker, Jessica Falkman, på scenen vid start-och mål och DJ Kimazo som fixar den bästa musiken. Gratis benmassage innan och efter loppet av Stjärnkliniken är också något vi erbjuder.

Som vanligt blir det mycket musik och pepp utmed den vackra bansträckningen. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Ni har som vanligt ett digert prisbord?

– Ha, ha. Ja, det är vi kända för. Alla som deltar har chans att vinna jättefina priser oavsett fart i loppet. Det handlar om årskort på gym, hotellnätter, restaurangbesök, lån av bil över en weekend, med mera. För de som har valt att delta som lag kommer ett lag att vinna fem par löparskor från Salming. För eliten är det med svenska mått mätt bra prispengar till de främsta.

Emil Millán de la Oliva vann nyligen KK-Joggen i överlägsen stil och siktar på ett snabbt lopp i sin hemstad, Norrköping. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser det ut på elitsidan?

– Det kommer att bli tuffa bataljer och starka elitfält som vanligt. Många bestämmer sig och anmäler sig sent. Finnkampen avgörs den 24 augusti. Blir man uttagen där, så är det inte aktuellt att tävla i Norrköping 3 dagar innan. Fjolårsvinnaren på herrarnas 10 kilometer Adhanom Abhra, befinner sig på hög höjd i Schweiz och tränar inför VM och skulle ha kommit, men jag är osäker på om han hinner hem i tid. En mycket intressant start gör hemmasonen Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna Friidrott, som utvecklats massor i år. Emil möter hårt motstånd från bland andra Yetsedaw Minale, Etiopien, som vann Atea Norrköpings Stadslopp 2016 på gällande banrekordet 29.37. Frågan är om inte landsmannen Tadesse Dabi är ännu vassare. 7 april slutade han på andraplats i Pyongyang Marathon med tiden 2.11.27. Nuray Yassin, Ullevi FK, medaljör på maraton-SM för några år sedan är också anmäld. Anton Rehn, Högby IF, gör en intressant start, På damernas 10 kilometer är Ayanalem Delelegn och Rahel Shiferaw, båda från Etiopien anmälda. Det är svårt att hitta några uppgifter om dem, men de lär vara goda för tider väl under 35 minuter. Yoie Bohlin, Hässelby SK, sprang ritkigt bra i Trosa Stadslopp, tidigare i somras och gör en högintressant start i Atea Norrköpings Stadslopp. Tjalve IF Norrköpings egna hopp Elmina Saksi, Frida Södermark och unga Alice Magnell-Millán finns förstås också med.  På damernas 5 kilometer kommer Lisa Ring, IK Nocout.se, till start om återhämtningen efter Ultravasan 45 km går som den ska. Frida Michold, Team Forimp, är alltid med högt upp i resultatlistorna. På herrarnas 5 kilometer kommer en formstark Andreas Davidsson, Högby IF, till start. Andreas har vunnit många lopp på Öland den här sommaren. En annan snabb Norrköpingsbo är Marcus Åberg, Hässelby SK, kan säkert utmana Andreas. Om fjolårsvinnaren David Nilsson, Högby IF, kommer, blir han förstås storfavorit till segern på den kortare distansen. Sedan finns det en handfull elitlöpare som jag har dialog med, men inte kan avslöja namnen på ännu.

Yoie Bohlin utmanar de bästa på 10 kilometer i Atea Norrköpings Stadslopp. Arkivbild: Magnus Andersson

Hur många deltagare siktar ni på?

– Som vanligt är det många som anmäler sig sent, så det är svårt att säga. Cirka 1 500 deltagare är normalt, men vi har plats för fler och hoppas på närmare 2 000. Det är förstås en förhoppning vi har att öka deltagarantalet, nu när barnloppet är gratis. Jämfört med samma tid förra året har vi i skrivande stund fler anmälda. Ordinarie anmälan via loppets hemsida är öppen till den 14 augusti, sedan går det bra att efteranmäla sig vid nummerlappsutdelningen på XXL i Norrköping måndagen 19 augusti och tisdagen 20 augusti mellan klockan 12-18. Plus att det förstås går att efteranmäla sig i tävlingscentrum den 21 augusti.

Lycka till den 21 augusti!

– Tackar! Det ska som vanligt bli superkul!

Mer information och anmälan via den här länken:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här