Även b-provet positivt för Robel Fsiha

Nyheter  

EM-guldmedaljören Robel Fsihas b-prov visade sig vara positivt.  Det gör att den 24-årige landslagslöparen fortsatt är misstänkt för dopningsbrott.

Robel Fsiha i mål som EM-guldmedaljör i terränglöpning. Arkivbild: Deca TextBild

I februari kom beskedet att Robel Fsiha, Spårvägens FK, testast positivt för dopningsklassade substanser. Det positiva dopningsprovet togs den 25 november förra året i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där Robel ofta befunnit sig på träningsläger.

Den 8 december gjorde Robel sitt livs lopp när han vann EM-guld i terränglöpning i Lissabon. Där besegrade han flera löpare som gjort mellan 27-28 minuter på 10 000 meter banlöpning. Tider som Robel inte varit i närheten av.

Robel Fsiha begärde att få ett så kallat b-prov analyserat. Svaret på det provet visar samma resultat som a-provet, att den 24-årige landslagslöparen hade dopningsklassade preparat i kroppen när han testades.

Enligt David Fridell, styrelseledamot i Fsihas klubb Spårvägens FK, kommer nu en utredning att ta vid. Fridell skriver i ett mejl till SVT Sport att varken Fsiha eller hans  tränare Patrik Melin kommer att kommentera ärendet vidare. Spårvägens FK kommer heller inte att avslöja vilken substans det rör sig om.

Fsiha är under utredningen avstängd tills vidare och riskerar vid fällande dom en längre avstängning. Dopningskommissionen ger förslag på bestraffning till dopningsnämnden som beslutar om straff. Har Robel Fsiha gjort sig skyldig till dopningsbrott så blir han av med sitt EM-guld i terränglöpning.

 Dela på Facebook