Kung för en helg!

0
307

3 000 meter har alltid varit min favoritdistans, inte kort, inte långt, men du måste verkligen ligga på hela tiden för att klara ditt mål. Många tankar hinner gå genom huvudet under sträckan, men har du flow så är det magiskt. Jag sprang enbart en gång innan jag blev veteran, ett DM i Örebro – 8.55, en häftig känsla att ligga under 3 min/km. Som veteran är det den distans jag har satt flest rekord på, vunnit många SM inomhus, haft grymma fighter på klubbens träningstävlingar och tagit ett VM brons som 52-åring, då med 9.27.

Men från 2016 och framåt med ständiga problem med baksidorna så har jag inte lyckats med sub 10 minuter, tanken har slagit mig många gånger – fasiken, jag vill och bör klara att springa på 9 minuter igen…. Men innerst inne har jag tänkt, att det gör jag aldrig igen. Men i helgen upplevde jag det, och shit vilken känsla.

Jag hade sanktionerat 3000m inomhus lördagen den 4 april, men i dessa Coronatider så valde jag att även skicka in om 3 000m utomhus på söndagen den 5 april för att sprida riskerna, så medlemmarna och övriga i regionen hade två val. De tog möjligheten, 51 starter på två dagar – så jäkla kul.

Mitt 3000m lopp på IVSM i slutet av februari var då mitt första lopp på 4 månader, jag hade 10.41 men kände redan på 1500 meter och 800 meter den helgen att sub 10.30 fanns ganska enkelt. Efter den helgen hade jag fem veckor på mig, jag bestämde mig – nu ska jag göra vad jag kan för att lyckas den 4 april.

Jag har kört två inomhus pass i veckan, passen har varit med fokus på just 3 000 meter. Mycket fart för att kunna springa avslappnat i 3:20 tempo. På måndagen innan var det sista kontrollen, 2×600, 2×500, 2x400m i 3:20 fart med en minuts vila utan att pressa mig. Det blev 9.48. Nöjd, men otroligt osäker ändå. Jag körde sedan backpass på tisdagen, jogg onsdag, 5x300m x 3 på torsdagen, jogg på fredagen. Åt rödbetor torsdag & fredag, försökte sova mycket och överhuvudtaget tänka, nu eller aldrig!

Lördag morgon, det känns i kroppen, nervös och pirrig – det är jag i princip aldrig inför ett GGP (klubbtävling) men i dag.. som jag har längtat, som jag har förberett mig. Jag är även tävlingsledare och tar emot de tävlande, dela upp dem i heat. Två av de som jag tänkt skulle hjälpa mig dök aldrig upp, luften går ur mig lite. Mitt heat blir jag och två unga killar, de är snabba som attans men har inte någon erfarenhet och fartkänsla som kommer hjälpa mig. Det blir jag mot klockan….

Först kör vi det andra heatet där har jag några adepter – Jennie ska gå för sub 11 minuter, hon gör ett grymt lopp, jämn fart och kan öka lite i slutet, 10.55, nytt PB. Även Sara går under 11 minuter, Per sätter PB, Alicia 10 år springer för att göra 12.30, ligger klockrent men sista kilometern flyger hon fram och landar på 12.16.  Jag ger mellantider och peppar och det ger mig en otrolig kick att se dem lyckas, att se hur de efter vintern får ut vad de har i kroppen och springer i jämn fart och klarar sina mål. Det är ståpäls…. Kan de, kan jag!

Vi tre gör oss klara för start, jag säger – jag kör 40 sekunder per 200 meter så länge jag kan, sedan får ni gärna hjälpa till…. Men, jag vet – jag kommer få göra detta själv. Starten går, jag får första 200 meters tiden, 40… andra 40, tredje 39, jag fokuserar på att springa avslappnat, att inte spänna mig och jag känner, idag har jag det. Jag passerar 1000 meter på 3.19, 1500 meter på 4.59, 2000 meter på 6.39 – alla 200 meters passeringar på 40 sekunder. Mellan 2000 och 2600 meter har jag inte exakt koll, det börjar bli lite suddigt och löpningen blir mer kantig, men jag tror att jag håller. Grabbana går förbi med 600 meter kvar, de springer sista 1000 meterna på 3.02, haha… jag fortsätter – känner att jag tar i mer på sista varvet men vet inte exakt, passerar dock mållinjen och ser 9.58 på klockan. Allt släpper, jag bara vrålar ut min glädje… fy fan vilken kung jag är, haha… Tiden blir sedan 9.59,0. Det skånska rekordet jag har jagat är från 1999 på 10.10, jag klarade det, men det viktigaste var utan tvekan, jag sprang på 9 minuter igen. Lyckan är total. Hela dagen är jag uppe i det blå, jobbar med Spring, med huset, hela tiden ett leende på läpparna. Så mycket endorfiner. Jag kan inte ens sova, kl.03.00 på natten ligger jag fortfarande och snurrar i sängen, bearbetar loppet.

Jag drar i jämn fart, 40s per 200m. Micke och Marinel skuggar. Foto: Jennie Lorentsson

Men, det är ju 3 000 meter även på söndagen – nu utomhus. Under lördagen tänkte jag, tänk – jag kan fixa två 9 minuters lopp på en helg…. Men, utan sömn så blir jag tveksam. Jag är inte trött fysiskt, men mentalt – det var en galen urladdning, det växer fram en reservplan, det skånska rekordet är 10.17, jag som satte det för två år sedan – förbättra det är bra nog.

Min tid från lördagen seedar in mig i A-heatet, nu är jag bland de långsammaste i detta heat, så idag är det en helt annan situation Det blåser lite på Heden, jag är trött, men samtidigt fortsatt fylld av självförtroende – jag bestämmer mig, kör avslappnat och ser efter två varv hur kroppen känns. Det känns slitigt, 3.23 första km, 3.25 på nästa, jag får slita men bestämmer mig för att under 10.15 ska jag. 3.24 på sista, 10.12, den officiella tiden blir sedan 10.13,3. Jag är nöjd, skånskt rekord igen och jag vet – med rätt fokus fixar jag sub 10 minuter igen i år. Jag är tillbaka där jag hör hemma, på 9 minuter :)

Föregående artikelSnabba tider i resultattävling
Nästa artikelÄven b-provet positivt för Robel Fsiha
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här