Alla kan träna löpning och känna gemenskap

0
378

Niclas Wennerlund försökte hitta löpargrupper för personer med funktionsnedsättningar. Han hittade inga och startade ideella föreningen Bara vanlig.

Niclas Wennerlund har startat föreningen Bara vanlig och Elin Jonsson har hakat på. Foto: Mikael Grip

– Jag tittade runt på nätet, men hittade inget. Den mängdträning som vi erbjuder för ”funkisar” finns det ingen annan som har, säger Niclas när vi träffas på torget i Skärholmen i Stockholm där snart Skärholmsloppet ska starta.

I september 2016 startade han träningen, inte minst för sin dotter Melina, i Hellasgården.

– Mitt långsiktiga mål är att det här ska sprida sig över Sverige och att alla ska få tillfälle att röra sig. Det spelar ingen roll om du springer, rullar eller går. Så länge ”funkisarna” har med sig sin assistent eller anhörig så fungerar det.

Niclas har redan fått napp från Elin Jonsson, från Karlstad.

– Det är också en social grej, att göra något kul tillsammans och röra sig på sina egna villkor, säger Elin som dragit igång en egen löpargrupp med samma målgrupp på Gubbholmen i Karlstad.

Niclas och Elin vill jobba mot fördomar och för att alla med funktionsnedsättningar ska kunna träna löpning utefter sina förutsättningar. Foto: Mikael Grip

Namnet Bara vanlig känns självklart.

– Ja, det betyder just en vilja att bara vara vanlig och inte sticka ut. Komikern Måns Möller har hittat oss och vill sponsra oss via Viggo Foundation som är grundat efter hans son som har en funktionsnedsättning.

Niclas och Linn är övertygade om att vi framtiden kan se fler personer med funktionsnedsättning i löparspår och på tävlingar.

– Det finns så mycket glädje och ger så mycket endorfiner att röra på sig att det borde alla få ta del av, poängterar Niclas Wennerlund.

– Vi vill jobba mot fördomar och att alla ska få vara bara vanliga, säger Elin.

Niclas tog kontakt med arrangörerna av Skärholmsloppet och fick omgående 20 startplatser.

– Vi blev åtta till slut som går eller rullar. Vi har också fått kontakt med Lidingöloppet och har ett samarbete på gång även där.

En podcast och mycket mer är på gång.

Vill du ha kontakt med Bara vanlig så hittar du deras hemsida här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här