Charlotta Fougberg imponerade i extrem VM-mara

Nyheter  

Charlotta Fougberg svarade för en riktigt stark insats när maratonloppet i VM avgjordes under extrema förhållanden i Doha.

Charlotta Fougberg på väg mot en meriterande 18:e plats vid VM i Doha. Foto: Deca Text&Bild

De 42 195 meterna vid friidrotts-VM i Doha blev som väntat en riktig mara. Den extrema hettan i kombination med hög luftfuktighet gjorde att 30 av de 70 startande i damerans maratonlopp aldrig kom i mål. Detta trots att starten gick vid midnatt lokal tid.

Planen för de svenska deltagarna var att ligga cirka tio minuter långsammare än sina personliga rekord. Det skulle bli långsammare än så.

Även den absoluta världseliten hade det tufft på den sju kilometer långa varvbanan.  Ruth Chepngetich, från Kenya, bemästrade förhållandena bäst och vann VM-guldet med 2.32.43, efter att ha passerat halvvägs med 1.16.40. Alltså sprang hon den andra halvan lite snabbare än den första, vilket förstås tyder på att hon lagt upp loppet perfekt. Segertiden är den långsammaste i VM-historien och visar hur extrema förhållanden det var. Chepngetich personliga rekord lyder 2.17.08, vilket hon var drygt 15 minuter ifrån.

Johanna Bäcklund var på slutet uppe på över 25 minuter på “femmorna” men krigade sig i mål på en 37:e plats. Foto: Deca Text&Bild

VM-silvret gick till Rose Chelimo, Bahrain, med 2.33.46 och VM-bronset vanns av Helalia Johannes, Namibia, med 2.34.15.

Charlotta Fougberg svarade för en storstilad insats och slutade på 18:e plats med 2.49.17. Halvvägs hade Charlotta 1.20.38, så det var en kämpig andra halva. Men andra hade det ännu jobbigare, vilket gjorde att Charlotta avancerade i fältet och blev fjärde bästa europé.

Ceciilia Norrbom öppnade loppet bra, men bröt som så många andra VM-maran. Foto: Deca Texxt&Bild

Totalt tog sig 40 löpare i mål. Johanna Bäcklund inledde med 1.27.30 halvvägs och krigade sig i mål på 3.08.30, vilket gav en 37:e plats.

Cecilia Norrbom hade 1.25.18 halvvägs, men bröt loppet efter 25 kilometer.

 Dela på Facebook