Charmigt och häftigt i OMT Finspångs Stadslopp

0
79

Onsdagen 23 maj är det dags för tredje upplagan av OMT Finspångs Stadslopp. Arrangören Finspångs SOK lyfter fram eventet i Östergötland som det bästa småstadsloppet i Sverige.

Tävlingsledaren Eric Rosander hängde segerkransen runt Lisa Rings hals 2017. Arkivbild: Peter Holgersson AB

– Vi och många av våra deltagare tycker det. Vi har en fantastisk organisation och väldigt mycket som händer i och runt omkring loppet. Till exempel blir Bruksparken, i centrala Finspång, ett riktigt bra start-och målområde där många bidrar till ett event i ren världsklass. Hugo tar ned sin restaurang-och pub till Bruksparken den kvällen, vilket gör att det blir extra festligt både innan, under och inte minst efter loppet, säger tävlingsledaren Eric Rosander.

Förra årets nyhet var premiären av XL Bygg Lilla Slottsrundan, något som kommer tillbaka i år?

– Ja, självklart. Det var riktigt lyckat och vi hoppas på ännu fler barn med spring i benen i år. Sköldpaddan, som peppade alla barn att göra sitt bästa, har lovat att komma tillbaka. Distansen är även i år 1,4 kilometer.

Vilken naturupplevelse! Arkivbild: Peter Holgersson AB

Hur många deltagare siktar ni på i år?

– Någonstans mellan 1 500 och 2 000 deltagare. Det är riktigt bra i en kommun med cirka 22 000 invånare. En nyhet för i år är att det också går att anmäla sig i lag (fyra personer). Ditt resultat räknas förstås också i den individuella resultatlistan.

Sköldpaddan och speakern Jessica Falkman är tillbaka den 23 maj. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Ni har också en hel del som händer utmed den sju kilometer långa banan?

– Ja, utrymningsspurten finns med även i år, där vi strax efter drygt halva sträckan sätter upp två tidtagningsramar med 100 meters mellanrum. Där gäller det att dra på rejält om man vill vara med och vinna fina priser. Snabbaste dam och herre vinner 3 000 kr i presentkort från Resia. Tvåan till femman får priser från Räddningstjänsten i Finspång. Förra året vann Andreas Davidsson, Högby IF, med 11,4 och Monika Persson, Finspångs kommun, 16,0. Dessutom har vi däckprisen, där en man och en kvinna får ta varsitt däck som en lokal däckhandlare ställer ut. Priset är fyra nya däck till sin bil. Det brukar vara ett kul inslag. Vi har också flera musikinslag utmed banan och med en kilometer kvar satsar Siemens på sin energistation för att ge extra styrka den sista biten in mot mål. Världens bästa speaker, Jessica Falkman, är också på plats och peppar och tar emot alla deltagare i mål.

Den som vill slå David Nilssons banrekord från förra året, måste springa riktigt snabbt på de sju kilometerna. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Vad är styrkan med OMT Finspångs Stadslopp?

– Att nästan alla företag i Finspång plus kommunen uppskattar det vi gör och ställer upp på alla möjliga och omöjliga sätt. Alla kan vara med och det är många som går distansen. Det viktiga är att så många som möjligt vill och kan vara med.

Vad får jag för upplevelse som motionär?

– Du får en kul och varierande bansträckning med mycket som händer utmed banan. Du får medalj och energipåse efter målgång. Du får bra motion i ett härligt sammanhang. Du har också chans att vinna något av de fina priser som lottas ut bland alla deltagare oavsett vilken hastighet du har i loppet.

Full fart i OMT Finspångs Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson AB

Ni brukar också ha riktigt bra elitlöpare med?

– Ja, förra året satte David Nilsson, Högby IF, ett vasst banrekord med 20.54. Om David kommer i år vet vi ännu inte. Andreas Jansson, Hässelby SK, är anmäld liksom profilen Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK. Den som vinner loppet får 3 000 kronor plus lika mycket i rekordbonus om han knäcker banrekordet. Självklart är det samma upplägg på damsidan, där vi hoppas att Lisa Ring, IK Nocou.se, och Ida-Maria Nicklasson, Forest Runners Team Finspång, kommer till start. Många elitlöpare väntar med att bestämma sig tills efter att de avverkat GöteborgsVarvet lördagen innan OMT Finspångs Stadslopp.

Vem lägger högsta budet på Marie Åkerlunds tavla ”I Auroras trädgård”? Hela summan tillfaller Locker Room Talks arbete för bättre attityder i omklädningsrummen.

Ni har också ett välgörenhetsarbete?

– Ja, konstnären Marie Åkerlund, från Finspång, har varje år vänligheten att måla en vacker tavla som hon skänker till oss. Vem som helst kan lägga bud på tavlan fram tills klockan 23.59 den 22 maj. Hela summan går till Locker Room Talks arbete med att förändra attityder i omklädningsrummen. Locker Room Talk är från Finspång och fick Zlatans nya fina pris nummer 10 på Fotbollsgalan. Högsta budet är hittills 4 000 kronor, så där hoppas vi på betydligt högre bud.

Lycka till den 23 maj!

– Supertack för det.

Till OMT Finspångs Stadslopps hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här