Skidstjärnor springer lopp utan sträcka

  0
  61

  Söndag den 6 maj klockan 13.00 svensk tid går starten för Wings for Life World Run. Löpartävlingen består av synkroniserade, samtidiga lopp över hela världen och lockade över 150 000 deltagare förra året. Ett av loppen arrangeras i Stockholm och Hagaparken.

  2014 överraskade Marcus Hellner genom att hålla Musse Mustafas tempo den första milen när loppet hölls i Kalmar. Foto: Richard Ström.

  Wings for Life World Run arrangeras av stiftelsen Wings for Life för att samla in pengar till ryggmärgsforskning. Målet är att snabba på sökandet efter metoder som kan bota skadad ryggmärg och förlamning.

  Utmärkande för loppet är också att det saknar förutbestämd distans. Istället springer – eller rullar – alla deltagare så långt de kan, jagade av en sakta ikappkörande mållinje.

  Anmäld till start är bland andra svenska längdskidstjärnan Marcus Hellner.

  – Jag har varit med varje år sedan första tävlingen 2014. Det är ett otroligt kul tävlingskoncept! Samtidigt gör man något bra när man deltar. Att vara med bidra till ryggmärgsforskningen känns viktigt, säger Marcus Hellner.

  Ytterligare en deltagare som är bekant för många är freestyleskidåkaren och youtubern Jon Olsson. Via sociala medier har bett sina följare att ställa upp i ett lag som tillsammans springer och bidrar till ryggmärgsforskningen.

  – Jag kommer från en sport där risken för olyckor alltid har funnits närvarande. Att vara med och bidra till forskningen känns självklart. Dessutom är själva loppet med en jagande mållinje sjukt kul, säger Jon Olsson.

  I de större huvudloppen utgörs mållinjen av en bil som startar 30 minuter bakom startfältet och sen sakta kör ikapp löparna. En nyhet 2018 är hundratals lite mindre och förenklade lopp i tävlingen. Lopp som arrangeras som så kallade ”app runs” världen över. I de här loppen finns ingen mållinjebil. Istället tävlar deltagarna med hjälp av en app i mobiltelefonen som simulerar den jagande mållinjen.

  Loppet i Stockholm är ett officiellt Wings for Life World App Run där man tävlar med hjälp av appen. Här möter deltagarna upp i Hagaparken för att springa så långt de orkar och hinnner på en 5 kilometer lång slinga. Och det kan bli många varv för snabba löpare. De bästa löparna i världen hinner uppemot 80-90 kilometer!

  Siste manliga och kvinnliga deltagare att bli omkörda är vinnare. Det spelar ingen roll i vilken typ av lopp man deltar i. De globala vinnarna kan finnas såväl i ett huvudlopp som i en app run. Förra årets globala vinnare var svenske rullstolsäventyraren och tv-profilen Aron Anderson. Aron slog världseliten inom långdistanslöpning genom att rulla 92 kilometer i en standardrullstol. I år ställer han upp i ett av huvudloppen som går i Florida.

  Förra året anmälde sig över 150 000 deltagare världen över. I år kan det bli ännu fler. Vartenda öre av startavgifterna och extra donationer i samband med tävlingen går oavkortat till lovande forskningsprojekt och det samlades det in över 60 miljoner kronor under 2017!

  Mer information om loppet finns på www.wingsforlifeworldrun.com. På söndag klockan 13.00 blir hemsidan en liveplattform för loppet där det går att följa löparnas framfart och se resultat. Där publiceras även en livesändning som följer utvecklingen i ett 30-tal lopp runt om i världen, inklusive valda delar av det svenska loppet i Hagaparken.

  Frida Södermark, populär bloggare här på Springlfa.se, springer i år Wings for Life i Taiwan och siktar som vanligt på seger. Tidigare har hon vunnit i Sverige 2015, Chile 2016 och Mexico 2017.

  Se livesändningen här:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här