Dagens medlem..

0
207

I dag träffar vi Mattias Axelsson-Willim från Vallentuna, en löpare med mycket goda resultat i bagaget och som ser framåt mot ett intressant 2018.

 Vem är Mattias Axelsson-Willim?

Har sedan tre år tillbaka tagit klivet upp i M40-klassen, vilket har fått mig att försöka sluta tänka på ålder, i slutändan är det ju ändå bara en siffra. Jag har sedan mitten av tonåren tränat och tävlat för Vallentuna FK, en trevlig och gemytlig klubb som har fostrat många bra löpare genom åren. Ska man kort avhandla min ”karriär” som löpare så kan man dela upp den i två kapitel. Första kapitlet var mellan åren 15-20 då jag tränade och tävlade ganska flitigt på medel-och långdistans. PB:n som 4.15 (1500m), 9.02 (3000m), 16.04 (5000m) och 34.10 (10000m) vittnar väl om att jag aldrig riktigt blommade ut som löpare, men minns de åren med glädje när jag tänker tillbaka på alla de vänner och roliga löparminnen man fick med sig. Därefter följde många år då löpningen tyvärr hade en sekundär roll i mitt liv, ända fram till 2010 då jag bestämde mig för att damma av tävlingsskorna igen och inleda kapitel 2 i ”karriären”. Under överinseende av Vallentuna FK:s fantastiska löpartränare Ola Nordstrand, kunde jag sakta men säkert börja springa på riktigt igen. Resultatmässigt var 2013 det bästa året (hittills ska tilläggas) då jag gjorde 16.48 på 5000m och 34.52 på 10000m. Drog tyvärr på mig diverse skador, så de senaste åren har det tyvärr varit lite upp och ner när det gäller löpningen. Den främsta drivkraften för mig med löpningen är att den får mig att må väldigt bra, både mentalt och fysiskt. Sedan finns ju alltid drivkraften att se hur fort man kan springa, den kommer jag aldrig komma ifrån helt. För närvarande tränar jag löpning 3-4 ggr i veckan, där standardupplägget brukar vara 1 intervallpass, 1 distanspass med tröskelinslag och 1-2 lugna distanspass. Då skadorna fortfarande gör sig påminda så kör jag periodvis också en hel del alternativ träning (cykling, funktionell styrka osv).

När jag inte tränar löpning så jobbar jag som controller på en av Sveriges största däckservice-kedjor. Jag är lyckligt gift med Annika sedan 10 år och tillsammans har vi två barn (6 och 9 år). Är också tränare och coach i Vallentuna FK för barn födda 2008, vilket är otroligt kul och givande. Den rörelseglädjen som barnen har önskar man att alla ska få uppleva!

Hur har 2017 varit?

Efter att ha kunnat träna på bra under nästan hela 2016 och genomfört några halvhyfsade tävlingar (bla Lidingöloppet på 2.09) så satte jag ribban relativt högt för 2017. Planerade att springa halvmaran i Linköping, men tyvärr grusades mina planer pga skador (igen..) och jag fick ta nya tag under sommaren. Tävlade väldigt sparsamt, men fick ett hyfsat formbesked på klubbens KM på 5000 m i september (18.04). Tog mig sedan an Lidingöloppet, öppnade första halvan snabbare än året innan, men fick lida av för lite mängdträning och harvade i mål på 2.11. Året avslutades med Nyårsloppet i Vallentuna, 5 km, sprang i mål på 18.04 och en gnutta hopp tändes inför 2018..

Vad är ambitionen framåt?

Först och främst är målet att hålla mig helt skadefri under 2018 för att på så sätt kunna få den mängd och kvalitet som jag önskar av min löpträning. Om allt håller så är huvudmålet att springa Lidingöloppet sub 2.09. Delmålen är att springa 5 km på 17.30 och gärna också ett millopp på runt 36 min. Kanske kommer jag också att springa någon distans på Veteran-SM, man är ju trots allt ingen ungdom längre.

Tack Mattias och lycka till i år!

Gör som Mattias, prenumerera på magasin Spring och få inspiration i brevlådan varannan vecka. Snart kommer årets första utgåva, vill du ha det är det dags att hänga på nu: https://spring.prenservice.se/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här