Dagens medlem…

0
18

I går var vi i Jämtland, i dag åker vi hela vägen upp till Luleå för att träffa dagens medlem, Marcus Nilsson.

Marcus inför marathondebuten 2015, en debut som slutade med tiden 2.54
Marcus inför marathondebuten 2015, en debut som slutade med tiden 2.54

Intresset för löpning ökar enligt min känsla uppe i Norrbotten, vi kan stoltsera med sju medlemmar från Luleå. För någon vecka sedan presenterade vi Johanna, idag en ung kille som jag upplever kommer hjälpa till att sätta Luleå på löparkartan ordentligt.

Vem är Marcus Nilsson?

Jag började löpträna som 11-åring och har sedan dess brunnit för sporten. Min första löpträning genomfördes på ett 5,4km lång terrängspår tillsammans med ett antal rutinerade löpare från löparklubben Lulekamraterna. 5,4km kändes som ett maraton på den tiden men klubbens ordförande var vänlig och sprang i mitt långsamma tempo denna gång. Sedan dessa har jag tränat och tävlat för Lulekamraterna där jag fått många kloka råd/stöttning från rutinerade löpare som jag än idag ser upp till. Även fast de idag är ombytta roller, jag som får vänta på ordförande. Det som lockade mig till löpningen vara friheten, enkelheten och utmaningen med att sträva mot ett uppsatt mål. Mina första år som löpare präglades av mycket tävlande på alla möjliga distanser och underlag, där jag hela tiden ville förbättra mig. På senare år har jag vidgat mina vyer och upptäckt att löpning är så mycket mer än placeringar och tider även om de fortfarande är något som driver mig. Exempelvis är ett härligt distanspass i skogen ett perfekt tillfälle för avkoppling och långa träningspass i fin miljö med ett härligt sällskap är ett av favoritpassen. Jag försöker variera min löpträning så mycket som möjligt vilket innebär att jag kan köra både 150 meters intervaller och långpass på 35km samma vecka. Jag har många starka löparminnen som bland annat när jag fick delta i ett 1000 meters lopp för 14åringar på stora DN-galan inför fulla läktare. När som 17 åring och kanske yngst i hela startfältet sprang in på 2:03 på LL. Samt förra då jag fick ta del av fjällmaraton veckan där jag deltog i både vertikal kilometern och sedan maran, en häftig upplevelse.

Hur har 2016 varit?

2016 har varit ett speciellt år. Under våren har jag varit med som ledare för Luleås största löpargrupp, Runacademy, vilket har gett mig otroligt mycket och är något som jag kommer fortsätta med.  Att få dela med mig av mina erfarenheter samt att vara med och bidra till att människor utvecklas är motiverande. När deltagarna gör framsteg, utvecklas även jag.

Året började bra med PB på 10 000 meter (34,59) redan i januari inomhus i Arcushallen där banorna byttes i vintras för fösta gången på ca30år. Arcus är räddningen för oss löpare under vintern då det är vanligt med minus 30 här uppe i Norrbotten. Resten av året har resultatmässigt inte varit så lyckat pga förkylningar, studier och för mycket jobb. Detta har verkligen fått mig att inse vikten av att även ha kvalité på återhämtningen. Planen nu är att få till en bra höstsäsong med ett antal tävlingar bland annat Lidingöloppet 30km där målet är PB. 2015 var däremot mitt resultatmässigt bästa löparår med PB på alla distanser från 3000m upp till maraton. (red anm – 16,37 på 5 000m imponerar) Det är lätt som löpare att bli besviken när utvecklingskurvan inte alltid fortsätter att gå spikrakt uppåt, men de är bara att kämpa på.

Ambitioner framåt?

På hösten när jag var 12år så åkte jag med familjen på Lilla Lidingöloppet där distansen var 3km. Detta var min första stora tävling och jag kände direkt att jag hittat hem. Efter det har Lidingöloppet varit ett av säsongens stora mål årligen, vilket de är även i år då jag springer 3milen för tredje gången. Min syn på framtiden som löpare är att löpning är en fantastisk träningsform som jag kommer fortsätta med så länge som möjligt. Jag vill fortsätta att inspirera folk till att springa och jag vill även vara med som arrangör till löpartävlingar/event i framtiden. Sedan kommer min målmedveten, tävlingsinstinkt och upptäckarlust göra att löpartävlingar på nya platser med nya högt uppsatt mål vara en viktig del för mig. Har även nyligen påbörjat universitetsstudier på Fysioterapeut-programmet vilket känns bra.

Du har gått med i Springklubben, varför?

För mig har det hela tiden varit en självklarhet att gå med i springklubben när jag hörde om denna briljanta idé. När personer som har ett genuint intresse och verkligen brinner för löpning engagerar sig för att utveckla svensk löpning vill jag självklart vara med. Första numret levererade verkligen och bjuder på 130 sidor löparinspiration av högsta kvalitet. De jag framförallt gillar är variationen på de olika reportagen och där man verkligen går in på djupet. Min uppfattning av #1 är att denna tidning passar alla löpare oavsett nivå, så till alla er som inte är med än tycker jag ni ska sluta tveka gå med i Springklubben!

Tack Marcus, När du beskriver löpningen så inser man att man valt världens bästa idrott – vi är lyckligt lottade som får uppleva det vi gör på olika pass. Ska bli kul att se dig på LL, lycka till med jakten på PB, förmodar att det är sub 2 timmar som gäller. Har du missat att gå med i Springklubben, sluta tveka – klicka in här: http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här