Dagens medlem…

0
65

Dagens medlem fick vi en liten försmak av i helgen när vi kunde läsa om ett ultradygn i Lidköping. Vi möter Mattias Berglund.

SONY DSC

Mattias har jag sprungit på i samband med vårt Springläger i Båstad och Salmingkonventet i Göteborg. Positiv, ambitiös och väldigt dedikerad löpare, ska bli superkul att lära känna honom lite mer.

Vem är Mattias Berglund?

Jag är en 40-årig Pitebo som lämnat Norrlandskusten till förmån för Lidköping. Jag är gift med Janet och tillsammans har vi två illbattingar, Cornelia 8 år och Lovisa 4 år. Jag har i min ungdom tävlat i utförsåkning och i satsningen på skidor, där och då, var det knappt tillåtet att gilla löpning. Så var det även för min del under en lång period.

Under slutfasen av min högskoleperiod bestämdes det mellan några kompisar att vi skulle göra klassikern. Första passen löpning i satsningen mot Lidingöloppet genomfördes i motionsspåret 1km bort, dit vi naturligtvis cyklade, brändes av i full fart innan vi bedrövade cyklade hem igen och med ångest inväntade nästa träningspass några dagar bort. Men om det nyslagna personbästat på motionsslingan inte överträffades vid nästa träningstillfälle, så blev det ett andra varv för att uppnå önskat resultat.

Rundorna blev fler och fler och tempot sänktes oftast på träningspassen. Det fanns en uppsjö av litteratur och websidor som kunde göra mig till en bättre löpare. Jag hittade inget klockrent utan plockade lite här och där utan att egentligen förstå helheten. Men, Lidingöloppet och klassikern genomfördes och av de 4 aktiviteterna var det löpningen som klarade sig kvar. Med löpningen hittade jag ett sätt att utmana mig själv, att testa teorier som ska göra mig bättre och starkare, att hitta den optimala blandningen av träning och vila, fart och återhämtning.

Sedan flytten till Lidköping har jag genomfört Lidingöloppet 7 gånger, sprungit maraton 8 gånger, ett gäng halvmaror och även provat ultralöpning på 6h. Jag är medlem i Lidköpings Vintersportklubb och här finns alla möjligheter att utvecklas som löpare. De gemensamma tävlingsresorna gör att löpningen slagit rot i tillvaron.

I föreningen har vi planerade med varierande intervaller på måndagar, distansträning (ibland med inslag av tröskel) på onsdagar och trail på lördagar. Alla dessa ledarledda pass erbjuds med olika intensitet och längd, anpassat efter närvarande löpare. På måndagar är vi 5-6 olika grupper, totalt upp emot eller något över 300 personer. Utöver dessa tre pass samlas vi ofta på söndagar för extra långa pass, 25-30km. Under vinterhalvåret tycker jag det är skönt att få till lite träning i dagsljus också, så en eller två dagar i veckan blir det lunchpass och oftast lite kortare intervaller. Ibland får jag med mig någon kollega på banlöpning och ibland dyker klubbkompisar upp för att höja aptiten.

Hur har året varit?

Höjdpunkterna för 2016 var Barcelona Marathon i mars och Vasastafetten i augusti när det gäller tävlingar. Andra upplevelser som jag vill lyfta är Träningshelgen i Båstad med Spring och Salming Running Convention i Göteborg samt nu senast de genomförda ultraintervallerna i föreningen. Läs mer här: https://springlfa.se/ultradygn-i-lidkoping/

I Barcelona tangerade jag mitt personbästa på halvmaran, 1:29 men jag kunde inte hålla riktigt hela vägen till mål. 3:10 var i alla fall en av de bättre tiderna jag gjort på maraton men nästa år ska jag bli en sub3-löpare. Vägen dit ska gå via hårdare kvalitetspass för att sänka milbästat (38:59) och inslag av trösklar under långpassen.

Idag tränar jag lite annorlunda än för tio år sedan. Jag har på några år gått från 3mil i veckan till drygt 5 mil och jag tror det går att öka lite mer under kommande år. Jag närmar mig 300 mil under året men känner inte att jag måste spränga den gränsen i år. För tillfället befinner jag mig i en period med mängdträning, varierande 7-11 mil per vecka med ett intervallpass där jag fokuserar på flytet i löpningen hellre än att spränga mig. Så kommer 2016 att avslutas och i början av januari 2017 går jag in i en kvalitetshöjande fas med sikte inställt på Rotterdam maraton i april. Den planen, med 4-5 pass i veckan i olika intensitet, är en egenutveckling av programmen på Springs hemsida.

Vad är ambitionerna för 2017?

Jag har ännu inte lyckats springa Lidingöloppet på medaljtid (2:15) men det är ett mål som ska klaras av. Kontinuiteten i genomförd träning de senaste åren gör dock att jag för 2017 vill prova på Ultravasan i augusti. Sen är det personbästa på milen, halvmaran, maran och 1500m som också ska klaras av, till att börja med.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Springklubben var efter helgen i Båstad en självklarhet för mig. Den blev ett sätt att hålla kvar den upplevelsehelgen, en påminnelse om vad som är möjligt och hur små förändringar kan göra stora skillnader. Tidningen ger välförtjänt beröm och uppmärksamhet till de som gör fantastiska resultat och resor på sina vägar mot framgång.

Stort tack Mattias, kul att du uppskattar klubben och magasinet. Förstått hur vetgirig du är och är övertygad om att du har hittat nycklarna till nya PB nästa år, om inte – hör av dig så fixar vi finliret :) Håller tummarna för dig. Söker du också nycklarna? Många hittar dem faktiskt i Spring, kan vara värt att testa, eller hur? Bli medlem här: http://spring.prenservice.se/kodlandning?internetkod=436-4361001

Och du – dags att fundera på julklappar? – Ge bort ett medlemskap, ladda ner presentkortet här; https://springlfa.se/presentkort/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här