Dagens Springmedlem…

0
44

Dagens medlem är en adept som jag haft en tight relation till i över två år. Andreas Berner från IS Göta i Helsingborg.

Andreas Berner
Andreas Berner

Artikelserien Spring coachar lanserade vi i första utgåvan sensommaren 2014. Första adepten var Andreas Berner. Tror fortsatt att det är en av de artiklarna som flest har läst, kommenterat och fascinerats av. Berners utveckling har fortsatt, läs mer nedan – en målmedveten tröskelkung som vet hur man plockar ut det som finns i kroppen.. Det är en ära att presentera dagens medlem..

Vem är Andreas Berner?

Löparen Andreas Berner är en väldigt målinriktad 43-åring utan någon som helst elitbakgrund eller historia som ungt satsande idrottsutövare. Har dock alltid tränat men inte fokuserat och strukturerat som nu. För drygt tre år sedan mötte jag BG Nilensjö på en föreläsning och där och då hände något i huvudet på mig. Det är möjligt, jag kan göra under 40 min på milen som 40-åring! Det sa han! Sagt och gjort, på några månader gick jag från 43 till under 40 minuter. En enorm kick och tillfredsställelse att uppnå målet! Det tog inte slut där, fem månader senare var det 37 minuter. Ytterligare två månader senare låga 35 minuter och i augusti 2014 Sub35 för första gången. Resan har varit möjlig tack vare att jag framförallt har haft kul längs vägen, träffat nya trevliga tränings och klubbkamrater i IS Göta här i Helsingborg samt att jag kunnat få helt fantastisk coachning av BG Nilensjö som gör hela mitt träningsupplägg. Något som för mig har varit ovärderligt och som i kombination med att vara försiktig och lyssnat på kroppen hållit mig borta från större skador och skavanker. Spring gjorde ett reportage om mitt första år som löpare och min utveckling och det har varit kul att inspirera andra med lite ambitioner. Se: https://springlfa.se/jag-gick-fran-43-till-35-pa-milen/

Jag har lyckats kombinera min träning med ett relativt krävande arbete med ganska många resdagar i världen samt ett familjeliv med två barn och deras aktiviteter. Sedan det reportaget har jag hunnit med att avverka tre maraton med ett bästa resultat på låga 2:47 på Helsingborg Marathon 2015, gjort 1:15:40 på halvmaran som känns som mitt enskilt bästa resultat, förbättrat mitt PB på 10 km till 34:05 men också framförallt fått många fina löparminnen både från lopp i Sverige men också utomlands.

Vad säger du om 2016 så långt?

När jag gick in i det här året bad jag coachen planera för att först fokusera på fart och försöka få mig tillräckligt snabb för Sub34 på 10 km. Därefter fokus mot Hamburg Marathon i april. Lyckades göra två för mig bra millopp varav det ena ledde till nytt PB 34:05 (tidigare 34:07) på DM 10 km landsväg i Ystad i början av april. Det var en riktigt skön känsla, att ta ut allt och verkligen känna att jag hade flyt och inte i efterhand kunde säga – ”Jag skulle gjort si eller så för att få till de där Sub34”. Det var helt enkelt inte möjligt, jag fick ut allt. Det måste jag göra om! Har också sprungit Lissabon Halvmarathon där en lite väl hård öppning inte medgav den tid jag hade önskat. Fick en ny erfarenhet om än en negativ sådan när magen havererade under Hamburg Marathon och jag fick kliva av och bryta efter 28 km. Mitt första DNF! Förhoppningsvis mitt sista också…. Efter Hamburg tog jag det lugnare och efter återhämtning och vila började vi om med fartträningen vilket har gått över förväntan. Sprang Göteborgsvarvet som redan var inplanerat men fortsatte fokus mot fart. I förra veckan fick jag kvitto på att farten finns där igen då jag gjorde 2:47:8 på vår interna IS Göta tävling, som för övrigt var sanktionerad, på den lite udda distansen 1 000 m.

Resten av 2016, ambitioner, mål, tävlingar?

Nu har fokuset flyttats från fart mot uthållighet och min tredje start på Helsingborg Marathon och en tid under 2:45 är det stora målet! Detta skall ske den 3 sept. På vägen mot detta blir det något 10 km lopp samt Prinsens Minne halvmara den 13 augusti. Senare i september är också tanken att jag skall göra en seriös debut på Lidingöloppet om kroppen vill efter maran. Sedan är det just det där med Sub34, det skall vara möjligt…. Kanske något för 2017, jag skall väl kunna fortsätta att utvecklas, eller?

 

Berner sista 100m på ett 5 000m lopp
Berner sista 100m på ett 5 000m lopp

Du har gått med i Springklubben, varför?

Ha, ha, jag har inget val när min coach heter BG Nilensjö! Seriöst, för mig är det en självklarhet som löpare med både intresse för löpning men också med egna ambitioner där det i Springklubben kommer att finnas stora möjligheter att lära av andra, få följa svensk löpning samt kunna dela erfarenhet med likasinnade. Jag läste tidningen Spring från pärm till pärm och gick tillbaka till reportage om löpare och plockade idéer från deras träning och upplägg och ventilerade detta med coachen. Tycker att man för en väldigt liten summa får en tidning som ger så oerhört mycket! Nu med svensk medel och långdistanslöpnings framfart finns där mycket intressant att få veta mer om och lära sig och jag är säker på att vi i Springklubben kommer att få ta del av detta! Jag följer dagligen det som skrivs på springlfa.se men ser fram emot första numret av tidningen!

 

Tack Berner – Det har varit en galen resa vi haft, den är inte slut – i år blir det nytt PB på maran och senast nästa år är det sub 34 på milen. Hoppas ni alla ser fördelarna med att få idéer och inspiration genom Spring. Magasin, nyhetsbrev, förmåner – bara för klubbmedlemmar, missa inte det. Gå med i Springklubben – http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här