Dagens Springmedlem..

0
15

Dagens medlem är nog ganska okänd för de flesta löpare i Sverige, men bor i Göteborg och gör milen på sub 33 minuter, möt Jonas Merz som dessutom ger alla ett erbjudande.

Jonas Merz flyger fram
Jonas Merz flyger fram

Jag träffade Jonas i höstas på ett möte i Göteborg. En otroligt ödmjuk och trevlig kille som vill vara med och utveckla svensk löpning. En av avslutningsfrågorna innan vi skildes var naturligtvis att känna varandra på pulsen runt tider, ojdå… Här var en kille som placerar sig i topp på de flesta svenska motionslopp, uppsss..

Vem är Jonas Merz?

Jag är 29 år gammal, är uppväxt i den tysktalande delen av Schweiz och älskar idrott. Mest aktiv är jag inom orientering. Jag började orientera när jag var 8 år och är fortfarande aktiv. Som orienterare har jag en självklar passion för löpning, framförallt de lite längre distanserna, d v s allt mellan 10 000m och halvmaraton. Under min gymnasietid kombinerade jag skogslöpningen med att träna i en löparklubb hemma i Schweiz. Jag fick då chansen att träna med hjälp av en mycket meriterad schweizisk tränare som bland annat hade ansvaret för André Bucher (världsmästare på 800m i Edmonton 2001) och hans träning under hela hans karriär. Som löpare har jag faktiskt ett världsrekord. Det är på 24 timmars löpning på löpband i lag om 12 personer. Detta gjordes i samband med en välgörenhetsinsamling för Schweiz motsvarighet till svenska ”Musikhjälpen”. Tillsammans sprang vi 456,93 km. 2014 flyttade jag till Sverige och började samtidigt jobba för ett företag som heter running.COACH. running.COACH är ett träningsplaneringsverktyg online som du kan använda, om du vill ha en individuellt anpassad träningsplan (för alla distanser mellan 5000m och maraton). Detta ledde till att jag blivit mer och mer integrerad och engagerad i löparbranschen.

Vad säger du om 2016 så långt?

2016 har varit ett mycket spännande år än så länge. Förra sommaren bestämde jag mig att börja satsa mer på orienteringen igen och ändrade ganska mycket i min träningsvardag. Resultatet blev att jag blev snabbare och starkare. Problemet är dock att min orienteringsteknik inte riktigt orkade hänga med i utvecklingen, men det löser sig nog under hösten.

Resten av 2016?

Jag ser fram emot sommaren och hösten. Det finns alltid mycket fina tävlingar att springa. Och därmed menar jag inte bara orienteringstävlingar. Jag kommer att springa Göteborgs Brantaste (ett helt nytt löplopp) http://goteborgsbrantaste.se/ i slutet av augusti och funderar också på att springa ett halvmaraton i oktober, då jag gärna skulle vilja sänka mitt personliga rekord från 2010 (1:13:39).

Du har gått med i Springklubben, varför?

Det finns många anledningar att vara med i Springklubben. Jag tycker om att Springklubben uppmärksammar svensk löpning. Det är viktigt både för löparna och tävlingarna. Dessutom är det viktigt för mig, som jobbar för ett företag som har fokus på löpning, att vara väl informerad om vad som pågår på löparscenen. Men först och främst är det alltid roligt att få läsa spännande artiklar om någonting man brinner för.

Om du vill testa running.COACH en månad kostnadsfritt så kan du gå in på www.runningcoach.me och använd följande rabattkod: RCFREE16

Tack Jonas – Nu kommer du inte vara anonym på löptävlingarna i framtiden, alla vet och kommer jaga dig :) Lycka till på halvmaran, klart det blir nytt PB!

Vill du också veta vad som pågår på den svenska löparscenen? Gå med i Springklubben innan det är för sent – http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här