Dags för charmiga Påsksmällen

  0
  54

  Annandag påsk, den 2 april, avgörs Påsksmällen utanför Södertälje. Spring har tagit pulsen på Henrik Kvarnlöt från arrangörsföreningen Enhörna IF.

  Påsksmällen 2014 bjöd på kanonväder. Arkivbild: Mikael Grip

  Hur är läget inför 42:a upplagan av Påsksmällen?

  – Läget är bara fint. Det enda som är lite sisådär är vädret. Vintern som kom rätt sent har riktigt bitit sig fast här i Enhörna och just nu har vi minus fyra och nästan 20 centimeter snö vid friluftsgården. Fler skidåkare i våra spår än löpare, men vi ska inte klaga, det har varit en fin skidvinter, vilket vi i Svealand inte varit bortskämda med de senaste åren. Men det är inga problem, om två och en halv vecka kommer all snö förmodligen vara borta och skulle inte så vara fallet så går det ändå att genomföra en bra tävling.

  Vilka distanser handlar det om?

  – Tio och fem kilometer. Huvudklassen har alltid varit den längre distansen, men de senaste åren har vi även haft riktigt bra deltagare i femkilometersloppet. Båda klasserna startar samtidigt och det handlar om ett, respektive två varv på en fin landsvägsbana här ute i vackra Enhörna. Sen finns det ungdomsklasser samt en knatteklass. Där är det terränglöpning i form av våra fina löpspår. Men just nu är det dock fullt med snö i dem. Men vi har alternativ sträckning om det skulle vara alltför mycket snö på tävlingsdagen.

  Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut?

  – Mycket svårt att säga. Trenden har varit att deltagarantalet har ökat de senaste åren och i fjol låg påsken sent, vilket är bra för oss som arrangör. I år tror vi att det kan bli något färre deltagare än i fjol då vi hade runt 300 deltagare. Men vem vet, solsken och snöfritt kan locka många löpare från såväl Stockholm som Sörmland som spontananmäler sig på tävlingsdagen. Oavsett antal deltagare så är vår målsättning att leverera ett riktigt bra arrangemang för alla löpare.

  Full fart i Påsksmällen 2017.

  Hur gör ni för att nå ut till potentiella deltagare?

  – Vi använder oss av sociala medier. Loppet har en Facebooksida, ”Enhörna Påsksmällen” som vi bland annat pushar via enkla annonser på FB sen gör vi även mejlutskick till tidigare deltagare.

  Några nyheter i år?

  – Egentligen så har vi inga direkta nyheter i år, utan kommer försöka göra allt vi gjort tidigare lite bättre. Däremot kommer Enhörna IF i år arrangera ett helt nytt lopp. Föreningen firar 90 år och den 16 juni kör vi en halvmara som vi valt att kalla Jubileumsloppet. Det ska bli riktigt kul och spännande att få arrangera en helt ny halvmara. Det kommer bli ett riktigt bra lopp med en kul bansträckning. Mer information om loppet kommer komma inom kort.

  Vad är det viktigaste för att Påsksmällen ska bli lyckat?

  – Självklart spelar väder in när man arrangerar ett lopp så tidigt på året, men det viktigaste är att allt flyter på med interagerande trafik och att alla deltagare känner att de blir bra servade under hela arrangemanget.

  Mikaela Larsson vann Påsksmällen 2017.

  Vad får jag som motionär när jag springer Påsksmällen?

  – Som motionär får du ett lopp som är en bra start på löparsäsongen. Du får starta sida vid sida med några av Sveriges bästa löpare, bara en sån sak :-). Banan är rätt enkel med mycket lättsprungna första kilometrar för att sen utmana dig en del på banans senare del. Det är dock en bana som passar de flesta. Halva loppet är på asfalt och halva på fin grusväg.

  Hur ser det ut på elitsidan i år

  – Loppet har en fin tradition av att locka till sig flera av landets bästa löpare på såväl dam-som herrsidan. Ifjol segrade Mikaela Larsson på damsidan medan David Nilsson vann bland herrarna. Båda fick sen riktigt fina säsonger och vi hoppas på att få se båda i årets lopp igen. På herrsidan i år har vi en mycket intressant anmälan i Wille Levay som säkert kan utmana Mohammad Rezas banrekord från i fjol på 15.01.

  Redaktör Grip med tungan rätt i mun vid varvningen förra året.

  Stort lycka till den 2 april!

  – Tack så mycket. Hoppas vi ses.

  Till anmälan Påsksmällen:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här