David Nilsson klarade VM-kvalgränsen i Hamburg

  0
  26

  Det låg i luften, men det ska göras också. David Nilsson, Högby IF, klarade på söndagen med god marginal VM-kvalgränsen i Hamburg Marathon.

  David Nilsson kan sikta in sig på sitt andra raka friidrotts-VM. Arkivbild: Mikael Grip

  Den nyblivna 30-åringen (16 april) hade som mål att klara VM-kvalgränsen till London i augusti. Och som han gjorde det.

  Innan start ska ett kylande regn ha börjat strila. David öppnade relativt lugnt med 16.29 på de inledande fem kilometerna. Tio kilometer passerades på 32.29. David låg då på 28:e plats.

  – De yttre förhållandens störde en hel del, speciellt i början. Vinden var jobbig, men inte heller den avgörande. Jag föredrar nog de förhållanden som var idag framför en riktigt varm mara. Men självklart var det inte optimalt att bli nedkyld med hagel de första kilometerna. Det gjorde dessutom riktigt ont, berättar David timmarna efter loppet.

  Halva distansen passerade David på 1.08.08. Sub 2.17 fanns alltså inom räckhåll. Det kritiska skedet börjar oftast efter 30 kilometer i ett maratonlopp. Det är då många får betala för en alltför hård utgångsfart.

  Men inte David – han sprang andra halvan av loppet snabbare än den första, så kallad negativ split. Milen mellan 30 och 40 kilometer gick på 31.42. I mål blev det 2.15.40 och en meriterande åttonde plats och bästa europé.

  I oktober förra året hade David en tung avslutning i Chicago Marathon efter att ha sprungit Lidingöloppet riktigt bra. Nu hade han lärt sig läxan och kunde till och med öka farten från 30 ilometer och in i mål.

  – Känslan var totalt annorlunda idag. Jag tappade fem minuter sista milen i Chicago och alla som varit med om det vet nog hur det känns.

  2.15.40 är en rejäl sänkning från Davids tidigare personliga rekord 2.17.19 från Rotterdam Marathon 2015.

  Du är i ditt livs form och har slagit dina personliga rekord på 10 km landsväg, halvmaraton och maraton på ganska kort tid. Har du någon förklaring till att det gått så pass bra?

  – Jag vet egentligen inte. På sätt och vis har jag brytt mig betydligt mindre om min löpning sista halvåret. Efter Chicago var jag väldigt besviken och efter det har jag bara tagit en tävling i taget utan att lägga hela min själv i satsningen. Det har varit befriande.

  Med all säkerhet blir du nu uttagen till friidrotts-VM i London. Har du hunnit tänka något på ett upplägg inför VM?

  – Det är inget märkvärdigt, men skillnaden nu mot Rotterdam var att jag körde två hårda långpass, så kanske kan jag prova tre före London. Inför Hamburg körde jag 40 kilometer respektive 35 kilometer 14 och 12 dagar innan. När det gäller tävlingar så blir det varken GöteborgsVarvet eller Stockholm Marathon. Möjligtvis kan det bli Kalmars halvmara som första del i maratonträningen, annars inga längre tävlingssträckor än 10-12 km före London.

  Hur känns det nu i benen och kroppen?

  – Vaderna är slitna annars är det okej, säger David som kanske kommer till start i Swedbank Grabbhalvan&Tjejhalvan (fem km) den 4 maj tillsammans med sina lagkompisar i Högby IF.

  Frida Lundén, Studenterna, gjorde ett försök att klara 2.39, som är kvalgränsen på damsidan. Men Frida bröt någonstans efter 15 kilometer.

  Jenny Wikedal, IFK Umeå, blev bästa svenska i Hamburg Marathon med 2.54.38 på en 27:e plats. Vann gjorde Jessica Augusto, Portugal, med 2.25.30.

  Herrloppet vanns av Tsegaye Mekonnnen, Etiopien, med 2.07.26 (1.03.21 halvvägs).

  På damsidan är ännu ingen svenska uttagen till VM, men Isabellah Andersson, Louise Wiker och Lisa Ring har alla klarat kvalgränsen. På herrsidan är sedan tidigare Mikael Ekvall, Strömstad LK, uttagen.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här