De virtuella loppen fortsätter och arenaloppen har öppnat upp..

0
53

Dagligen nås redaktionen av beskedet, vi ställer inte in, vi ställer om. Ett av världens största lopp, Lidingöloppet gör exakt det samma. Precis som Båstad marathon som vi skrev om för några veckor sedan så skyltar man upp banan och start och målområdet för att ge lite av känslan som finns. Den 15 september till 15 oktober har du chansen att springa den  klassiska sträckan mellan Koltorp och Grönsta gärde.

St Olavsloppet arrangerades i år, för första gången sedan starten 1988, som en virtuell långloppsstafett mellan 22-27 juni. Marknadsansvarig, Richard Kingstad berättar:

Hur ser det ursprungliga loppet ut?

– St Olavsloppet är en långloppsstafett som genomförs under 1 eller 4 dagar i slutet av juni varje år. 51 sträckor, 337 km. Östersund-Trondheim eller vice versa (vänder vart tredje år).

Beskriv vad Covid- 19 inneburit för loppet detta år?

Något fysiskt lopp har aldrig varit aktuellt att arrangera i år. Däremot har fler av våra samarbetspartners visat samma goda vilja som tidigare och stöttat oss trots att inget fysiskt lopp varit aktuellt. Därför bestämde vi tidigt för att inte ställa in, utan istället ställa om – till en unik virtuell långloppsstafett.

Vilken omställning har gjorts och hur kan deltagarna ändå få lite St Olavs-känsla?

– Sträckorna kan genomföras var som helst, det viktiga är att längden på respektive sträcka är lika lång som i det fysiska loppet. Varje deltagare tar tid på sina sträckor. Deltar du i ett lag meddelar du tiden/tiderna till din lagledare som i slutändan rapporterar in lagets deltagare och totaltid för laget. Just den sociala gemenskapen har alltid varit styrkan i St Olavsloppet, och där har deltagarna visat på prov på många innovativa lösningar trots de restriktioner som råder.

Kreativiteten är det inget fel på.. löpare under St Olavsloppet i helgen

Det skulle vara kul att summera årets alla virtuella loppdeltagare, det kommer definitivt bli en del. Hur det blir med alla startavgifter vet vi inte ännu, beslutet att behålla pengarna och hänvisa till force majeure är föremål för tvisti Allmänna Reklamationsnämnden.

Öppningen för tävlingssugna löpare är arenalopp, de regler som gäller är tydliga och ger oss definitivt möjligheten att tävla och känna den riktiga pulsen.

  • Löpsträckor till och med 800 m: Max en löpare per bana vid starten.
  • Löpsträckor från 1 000 m till 1 500 m: Max 12 löpare per heat.
  • Löpsträckor från 2 000 m till 3 000 m: Max 18 löpare per heat om gruppstart används (12 löpare på bakre startlinjen, 6 på främre startlinjen).
  • Löpsträckor från 5 000 m till 10 000 m: Max 30 löpare per heat om gruppstart och dubbla startled används (12 löpare på bakre startlinjen samt ytterligare 12 minst 2 m bakom startlinjen + 6 på främre startlinjen).

Många klubbar I Sverige borde arrangera arenalopp, det kan vara en intressant åtgärd för att locka fler löpare till klubbarna. Testloppen med elitlöparna är många och resultaten riktigt bra, men som sagt var bjud in även motionärslöparna. Ett försök görs I Höganäs: https://isgotafriidrott.se/kullaspring-11-juli-2020/

Glädjande kan vi konstatera att både SM, JSM och USM i friidrott blir av i år. Det väntar alltså spännande tävlingar för oss som är intresserade…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här