#denperfektamilen

0
96

En riktigt bra milrunda är det bästa som finns. Den kan på så många olika sätt vara det perfekta passet. Det är lagom långt för en lugn jogg de dagar man bara vill köra ett soft återhämtningspass. Samtidigt är ju milen också en rolig distans att maxa på de dagar man vill köra ett riktigt hårt testlopp för att få en bra formindikator. Och dessutom kan man få till ett lagom långt intervallpass med lite uppvärmning, några intervaller och lite nedjogg.

Alla löpare borde ha en perfekt milrunda att träna på, men de växer inte på träd och de är inte alltid så lätta att hitta. Vad som kännetecknar den perfekta milen är såklart högst individuellt från löpare till löpare, men i min värld bör den uppfylla följande kriterier:

  • Det ska vara en runda, det vill säga man ska inte måsta vända någonstans halvvägs och springa samma sträcka tillbaka eller springa samma varv flera gånger.
  • Det ska vara nära hemmet, man ska kunna börja direkt utanför dörren och komma tillbaka till samma ställe när man är klar. Ett bra läge för en kort upp- och nedjogg utöver själva milrundan är ett starkt plus i kanten.
  • Det ska vara bra underlag och fina omgivningar – helst tystnad, skog och vatten. Naturen ger.
  • Det får inte vara för mycket trafik. Rödljus går bort.

Jag har haft en favoritmil inom räckhåll på alla platser jag bott och jobbat vid genom åren. De senare har utgått från Stockholms innerstad och rundat Djurgården, Lill-jansskogen och Hagaparken. Helt olika typer av milrundor med vitt skilda höjdstigningar, omgivningar och personliga pers. Favoriten bland favoriterna har alltid varit Lill-jansmilen, en riktigt kuperad variant med många tuffa backar och mjölksyrapåslag. Sedan ett halvår tillbaka har den dock fått tuff konkurrens av min nya pärla som utgörs av sista milen på Lidingöloppet, med start och mål vid Karins backe som ligger en perfekt kilometer från mitt hem. Lyckan är total!

Lidingömilen, den perfekta milen
Lidingömilen, den perfekta milen

Har ni också perfekta milrundor som ni vill dela med er av? Lägg ut en bild på Instagram, tagga med #denperfektamilen och skriv ort/kartlänk i kommentarsfältet så att fler får ta del av dem. Perfekt om man är nyinflyttad eller på semestern i sommar när man ska utforska nya ställen på löpande fot. Jag tänkte ta en sväng till Gotland i juli/augusti och skulle jättegärna vilja ha en perfekt mil att se fram emot där om någon vill tipsa?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här