Dubbla banrekord i Lidingöloppets elitklasser

  0
  944

  Det var riktigt bra elitmönstring när Lidingöloppet ställde om och körde elitklasser istället för den stora motionshappening som det alltid brukar vara sista helgen i september.

  Samuel Russom, IS Göta, på bilden vinner han halvmaraton-SM före Samuel Tsegay. På lördagen vann Samuel årets elitlopp i Lidingöloppet, återigen närmast före Samuel Tsegay. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Inte ens i skogen får arrangörer släppa iväg mer än 50 löpare på grund av de restriktioner som regeringen fortfarande använder sig av för att minska smittspridningen av coronaviruset. I Lidingöloppets fall blev elitmönstringen i år på 15 kilometer istället för 30 kilometer, som det brukar vara mest elit på, i alla fall på den manliga sidan. Damernas elitmönstring brukar av tradition vara på tiokilometersloppet, även om 30 kilometern har lockat flera och flera av de snabbare löparna. Men detta speciella år blev det fullt fokus på 15 kilometer.
  Napoleon Solomon, Turebergs FK, tidigare segrare av Lidingöloppets tremil, har vi inte sett i resultatlistorna den här sommaren och hur hans form skulle se ut för dagen var något höjt i dunkel. Han inledde piggt och var i ledning några kilometer innan täten växte till en större klunga.
  Samuel Russom, IS Göta, Samuel Tsegay, Hälle IF, och Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, syntes i täten tillsammans med Mohammad Reza, Spårvägens FK, som senare föll ned i fältet och slutade på 16:e plats. Även Napoleon föll genom fältet, men kom tillbaka under slutdelen och kom in på en fjärdeplats med tiden 46.14. Tre sekunder bakom tredjeplacerade Jonas Leandersson, IF Göta, som gjorde en motsatt resa som Resa och avancerade mycket under slutdelen av loppet.
  Kampen om segern stod mellan Russom och Tsegay. På halvmaraton-SM vann Russom före Tsegay och på maraton-SM segrade Tsegay före Russom. Nu var det återigen Samuel Russom som var den starkaste och kunde vinna på nya banrekordet 45.38. Tsegay tvåa med 45.45.
  Charlotta Fougberg brukar vara stark i terrängspåren och visade det på nytt när hon satte banrekord och vann Lidingöloppets 15 kilometer. Arkivbild: Deca Text&Bild

  På damernas 15 kilometer skaffade sig Meraf Bahta, Hälle IF, en ledning, men Charlotta Fougberg, Ullevi FK, var klart starkast för dagen och kunde vinna på nya banrekordet 52.11. Charlotta distanserade de övriga rejält. Meraf in som tvåa med 53.25 och Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, trea med 54.43. Fyra blev Hanna Lindholm, Huddinge AIS, med 55.19 och femma Johanna Salminen, FK Studenterna, 56.00.
  Det blev också lopp på den klassiska 30 kilometersdistansen. Och fina tider där också. Tre män stod i en klass för sig och var långt före de övriga. Snabbast var Linus Hultegård, Sävedalens AIK, med 1.43,46. Endast två sekunder före Kristofer Låås, Fredrikshof FIF, som alltså presterade 1.43,48. Trea kom vane tremilaren Mårten Boström, Finland, tävlandes för hemmaklubben IFK Lidingö SOK, med 1.44,10.
  Damernas tremil vanns av Hanna Kumlin, Örgryte AIS, med 2.04,43, närmast före Erica Lech, Örebro AIK, 2.05,42 och Anna Tjärdal, Spårvägens FK, 2.06,38.
  Alice Magnell Millán, var snabbast av alla tjejer på Lidingöloppets milbana. Arkivbild. Deca Text&Bild

  Det sprangs också tio kilometer för juniorer. 15-årige Alice Magnell Millán, Eskilstuna FI, var snabbast i flickor 17 och flickor 19 sammantaget. Alice sprang den tuffa milen på 38.06. Alva Malmsten Nilsson, IF Skade, slutade tvåa i F17 med 38.20 och Nora Lundin, Hammarby IF, blev trea i samma klass med 38.24. Hanna Lundberg, OK Renen, segrade i F19 med 39.29.
  Viktor Frisk, Huddinge AIS, och Linus Jansson, Hässelby SK, hade en härlig duell i P17. Båda landade på 35.10, med Viktor strax före Linus i mål. I P19 visade Jonathan Edman, IFK Umeå, bra löpstyrka genom att vinna med tiden 32.10 närmast före Sharmarke Ahmed, Hälle IF, som noterade 32.58.
  Resultat, Lidingöloppet 2020:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här