Dubbla SM-guld för comebackande Maria Larsson

Nyheter  

Vilken comeback av Maria Larsson, Örgryte IS, som på onsdagskvällen vann två SM-guld när SM-milen avgjordes i ett löparvackert Stockholm.

1 » Maria Larsson 1994 	Örgryte IS 	SM 	K22 	,

Maria Larsson i mål som vinnare av SM-milen 2016. Foto: Deca Text&Bild

Start-och målområdet för SM-milen och nya STHL 10 var förlagd till ett sommarvackert Rålambshovsparken. Där pågick alla möjliga aktiviteter. Men kvällens höjdpunkt var förstås det nya milloppet som lockade över 3 000 deltagare.

På den kvinnliga sidan saknades stjärnor som Bahta, Lahti, Isabellah och Fougberg. Frida Lundén, FK Studenterna, skulle ha kunnat vara med där uppe i resultatlistan, men fick sitt lopp förstört nästan direkt.

– Jag ramlade i starten, reste mig upp och genomförde loppet utan att kunna ge mitt bästa, sa Frida med skrapsår på ena knäet och ena handleden i ett lättare förband.

Vi får hoppas att det inte är något allvarligt med tanke på att Frida är uttagen i det svenska EM-laget på halvmaraton. Frida kämpade sig ändå till en sjundeplats med 35.57.

Desto roligare då för Maria Larsson som gjorde tävlingscomeback efter två års bortavaro.

– Jag har haft en stressfraktur. Jag försökte träna normalt för ett år sedan, men ville för mycket och skadan kom tillbaka. Det har varit så frustrerande att inte kunna träna och framförallt tävla under den här tiden. Det har blivit alldeles för mycket alternativträning, sa Maria som vann SM-gulden i både seniorklassen och K 22 med tiden 34.37.

1 » Maria Larsson 1994 	Örgryte IS 	SM 	K22 	, Mikael Grip,

Springs löpande reporter Mikael Grip i samspråk med den dubbla guldmedaljören Maria Larsson. Foto: Deca Text&Bild

Trodde du på dubbla SM-guld innan start?

– Nej. Målet var att göra en tid runt 35 minuter. Jag tog det relativt lugnt fram tills tre kilometer, sedan började jag plocka tjejer. Jag kom ifatt Sara Holmgren på Västerbron (cirka 6,5 kilometer) och fick en lucka som jag kunde hålla in i mål. Det känns fantastiskt att stå här efter allt slit och ensamma timmar på gymmet, sa en tagen Maria Larsson som också i segern stund ärligt konstaterade att några av de bästa tjejerna saknades på startlinjen.

Hur resten av säsongen kommer att se ut är just nu oklart.

– Ja, jag vet inte om jag i och med det här loppet har blandat mig i leken när det gäller en plats i laget till EM på halvmaraton. Jag funderar också på att försöka kvalificera mig till EM på 3 000 meter hinder. Men ärligt talat vet jag inte just nu, fortsatte Maria innan det var dags för prisutdelning.

2 » Sara Holmgren 1990 	Sävedalens AIK 	SM 		, 3 	» Ida Nilsson 	1981 	Högby IF 	SM 	K35 	,

Sara Holmgren fick kämpa rejält för att hålla jagande Ida Nilsson bakom sig. Foto: Deca Text&Bild

SM-silvret gick till Sara Holmgren, Sävedalens AIK, med tiden 35.01 och SM-bronset till Ida Nilsson, Högby IF, med 35.03. Ida vann också SM-guldet i K 35. Ida jagade frenetiskt Sara på slutet.

– Det kändes segt innan loppet. Men det släppte, sa Ida som numera har en andra framgångsrik karriär inom skyracing.

33 kvinnor sprang under 40 minuter i den tredje upplagan av SM-milen.

1 » Maria Larsson 1994 	Örgryte IS 	SM 	K22 	, 2 	» Sara Holmgren 	1990 	Sävedalens AIK 	SM 		, 3 	» Ida Nilsson 	1981 	Högby IF 	SM 	K35 	,

Dampallen i SM-milen: Ida Nilsson (brons), Sara Holmgren (silver) och Maria Larsson (guld). Foto: Deca Text&Bild

Topp-tio SM-milen damer: 

1) Maria Larsson, Örgryte IS, 34.37

2) Sara Holmgren, Sävedalens AIK, 35.01

3) Ida Nilsson, Högby IF, 35.03

4) Elin Borglund, Sävedalens AIK, 35.23

5) Malin Liljestedt, Spårvägens FK, 35.25

6) Johanna Bohlin, Hässelby SK, 35.41

7) Frida Lundén, FK Studenterna, 35.57

8) Lisa Ring, IK NocOut. se, 36.09

9) Louise Wiker, Hässelby SK, 36.11

10) Sanna Mustonen, Hässelby SK, 36.18

 Dela på Facebook