Kipchoge under två timmar på maran!

Nyheter  

På till synes lätta, lätta ben knäckte världsrekordhållaren Eliud Kipchoge drömgränsen två timmar på maratonsträckans magiska 42 195 meter.

Eliud Kipchoge blev den första löparen att klara att springa maratondistansen under två timmar. Han gjorde det dock inte i ett regelrätt lopp, utan i ett event anpassat helt för honom.

Den 35-årige (5 nov) kenyanen gjorde det i ett tillrättalagt lopp på Wiens gator. Målsättningen var att hålla 2.50 min/km i snitt. Med en mäktig spurt blev det lite snabbare än så.

En avslappnad och glad Kipchoge sträckte händerna i luften när han passerade mållinjen med 1.59.40 och togs emot av sin fru Grace. Kommentatorerna drog paralleller till landstigningen på månen, och den första bestigningen av Mount Everest. Tiden räknas inte som nytt världsrekord. Åsikterna skiftar om vikten av utmaningen som Kipchoge klarade av. Faktum kvarstår att han sprang nästan exakt två minuter snabbare än sitt gällande världsrekord och är den förste att springa under två timmer på maratondistansen.

Kipchoge gjorde det dock inte i ett regelrätt lopp, utan i ett lopp tillrättalagt enbart för hans skull.

Framför honom kunde han hela tiden se en laserfärg i gatan som indikerade att han höll rätt fart. 41 farthållare, bland annat bröderna Ingebrigtsen och Bernard Lagat, såg till att Kipchoge kunde ligga i lä bakom farthållarna. En smal orangea “väg” var målad i gatan så att löparna kunde hålla den optimala färdriktningen. De yttre förhållandena var också perfekta med noll vind och behaglig temperatur för långlöpning. Länge låg Kipchoge tio sekunder bättre än fart för sub två timmar, med en mäktig avslutning blev det makalösa 1.59.40. Den som vill prova att känna av farten kan prova att springa 100 meter på precis över 17 sekunder. Det var vad Eliud Kipchoge gjorde 422 gånger efter varandra.

 Dela på Facebook