En helg som gav mersmak och inspiration

0
69

Att åka på ett SM utan att ha testat formen med att tävla är inte den bästa idén – jag brukar ha stenkoll på min kapacitet när jag står på startlinjen, men i år var jag väldigt osäker. Både för att jag missat alla inomhustävlingar men också att jag missat inomhuspass som skulle kunna ge mig lite ledtrådar. Generellt har det varit väldigt tungt i vinter och motivation och självförtroende för korta och snabba lopp fanns inte alls…. Innan helgen!

Måndagen i samma vecka som IVSM gjorde jag ett inomhuspass för att testa formen, 2×400 meter med 1 minuts vila i 800 meters fart. Resultatet – 2:31, shit.. är jag så långsam? Utifrån den tiden så byggde jag upp mina mål som bygger på många års erfarenhet, 800 meters tiden x 2 är 1500 meters tiden, 1500 meters tiden x 2 plus 30 sekunder är 3 000 meters tiden. Så jag satte målen, 10:30 på 3 000 meter på fredagen, 5:00 på 1500 meter på lördagen och 2:30 på 800 meter på söndagen.

När det gäller min formel så har den förändrats lite efter 2016 då jag fått dra ner rejält på fartpassen på grund av mina baksidor, men mina M50 rekord följer formeln ganska bra:

800 meter: 2.13,7

1500 meter: 4,28,5

3000 meter: 9.28,1

Hade formeln fungerat 100% hade det varit, 2.13,7 – 4.28,4 – 9.29,0, så bara rätt till 99% :) Det intressanta med denna formel är att den stämmer väldigt bra på många av mina adepter också och även på mina egna resultat genom alla tider. Har du någon formel?

Nåväl, 2.31 på 800 meter med vila, men 2.30 på tävling – varför? Det är nummerlappseffekten – jag vet att det händer ganska mycket i huvudet på mig när det gäller. Däremot så saknade jag fartkänslan och tävlingar – så risken fanns att det skulle gå bättre och bättre under helgen.

Fredagen, 3000 meter. Man kollar in startlistan och konstaterar att går det optimalt kan jag bli trea, men två av löparna är mycket snabbare så jag måste köra hårt för att knäcka dem. Det visar sig att Håkan Eriksson inte kommer, så nu blir strategin att helt enkelt satsa på bronset, de två snabba killarna ska jag försöka ha koll på… Starten går, de drar i väg och jag vågar inte följa.. hamnar som femma och ser de försvinna bort i fjärran… Passerar 1000 meter på 3.32 och inser att jag inte har 10.30 i kroppen, passerar dock en kille, 2000 meter med en nästa kilometer på 3,36, känns stabilt men det finns inget tryck, passerar dock en till och rullar på med 3.33 på sista kilometern och landar på 10.41. De snabba, Sören och Mats är 10 respektive 20 sekunder snabbare – visst hade jag kunnat göra 10.30 om jag haft modet, men jag hade inte klarat av Mats i en spurt, så är nöjd med loppet, känslan och medaljen. Men tiden, sämsta någonsin?

En skön helt med många positiva möten både på utanför banan

Lördagens 1500 meter, ja med 10.41 så borde jag hamna på 5,06 på 1500 meter, men jag är nu uppvärmd och klart att sub 5 minuter är möjligt.  Startfältet är mycket tuffare än på 3 000 meter, nu ska jag fightas med 800 meters löpare som har en helt annan fart än vad jag har. Sören och Mats som på 3 000 meter men nu även Lars Lundegård och Roger Reinhold som båda gör under 5 minuter. Strategin blir att hänga på så länge som möjligt och att själv få en tid under 5 minuter. Vi passerar första 500 meterna på 1.38 och det känns oförskämt bra och lätt, farten går ner och jag ligger och trippar bakom Roger, ser att Lars börjar få en lucka och går om och hänger på honom, nästa 500 meter klart långsammare på 1,41 men fortsatt känns det lätt… Ligger kvar, Lars ökar farten med ett varv kvar, jag avvaktar tills det är sista rakan kvar och går då om 800 meters löparen, ofattbart. Landar på 4.54 och får ett nytt brons. Galet nöjd och plötsligt ser jag till och med fram mot 800 meter och kanske kan göra 2.27, det trodde jag inte i början på veckan.

Kvällens wow var dock en händelse på min FB sida, en klubbkompis filmar spurten, jag lägger ut den – får många positiva kommentarer men en får mitt ideella hjärta att spricka av stolthet, Johan Larsson vår duktiga maratonlöpare skriver:

”Grymt stark prestation BG! Du är så viktig för svensk löpning genom ditt engagemang! Ingen betyder så mycket för svensk löpning som du! Tack!

Ni fattar, även om det är överdrivet så gör jag Spring ideellt, tjänar inte en krona på det men feedback som detta är ju värt mer än alla pengar i von ankas kassavalv, wow!

Söndagen, 800 meter och sista dagen. Kroppen är sliten, jag har ont i mitt knä, fick en spik i knäskålen när jag sprang om Lasse. Men, det är 2 minuter.. hur svårt kan det vara? Jag värmer upp, kör stegringslopp och laddar som en tok…  Nu gäller det att vara med, det finns inga marginaler på 800 meter.  Vi är 11 löpare och jag blir seedad i A-heatet, på pappret är jag klart långsammast, men jag har nummerlapp och pannben, allt kan hända, haha… Starten går, jag hamnar sist och det flyter på bra, 37 sekunder första varvet, 37 andra varvet… det känns lätt, jag går om Roger men har galet långt fram till de andra, trots att jag kämpar så når jag inte längre fram, dock 72 på sista 400 meterna, nöjd med att komma in under 2.26 och bli femma.

Lärdom – hade jag visst att jag hade 2.26 i mig så hade jag förmodligen vågat mer på både 1500 och 3000 meter, formeln ljuger aldrig :) Min form nu är 2,26, 4,52 och 10.14 – trist att inomhussäsongen både startade och avslutades i Malmö, haha…

En annan reflektion, jag hade fått med mig många löpare från IS Göta, alla var glada, positiva och laddade, precis som alla andra man umgås med. Det var ett rekordstort mästerskap – men jag tror vi tillsammans kan dubblera antalet deltagare. Det är galet kul att tävla inomhus och en fantastiskt skön atmosfär.   Jag har skrivit en artikel till förbundet som kommer hamna under veteranfliken under veckan.

Sist men inte minst, tänk att ha två av Sveriges bästa löpare som funktionärer, Jonas Leanderson och Staffan EK  – veteranfriidrotten lyfter!!!

Jonas cirkulerar och är involverad i många olika grenar
Staffan håller koll på när löparna går in på gemensam bana

 

Föregående artikelHanna Lindholm i Maratonpodden
Nästa artikelRacerapport Bålstamilen
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här