En mil och 10000 meter

0
268

Det har blivit en del ändringar i tävlingskalendern, några lopp har ställts in, andra har tillkommit. Jag hade tänkt att genrepet inför Lidingö skulle bli Brotorp Trailrun nu i söndags; 25 km ut mot Erstavik på rätt stökiga stigar som jag är väl bekant med. Men jag har fått för mig att ojämnt underlag är dåligt för mitt knä och jag vill inte riskera något genom att springa traillopp. Det är även en hållning jag har rent generellt, även när jag inte oroar mig för skador, att jag gärna springer på små skogsstigar men i lugnt tempo i så fall, tävlar gör jag helst på jämnare underlag. 

Tur då att det finns ett digert utbud av lopp att välja på för oss som bor i den kungliga huvudstaden. Jag valde ett annat istället som också gick i närheten av där jag bor: Sicklaloppet, 10 km i trakterna  mellan Järlasjön och Hammarby sjöstad. Det var fyra måndader sen jag sprang Milspåret på 35:08 och jag var nyfiken på att se om det hade hänt nåt med formen under sommaren. Kunde jag kanske till och med slå till med ett personligt rekord? 

Nej det kunde jag inte. Jag sprang på 34:46, vilket räckte till en andraplats. Inte i närheten av segern, John Kingstedt var tre minuter snabbare och jag såg aldrig ens röken av honom. Ingen jättetuff bana men några småknixar, tvära svängar och lite motvind var det allt. Men skyller inte på det, det hade nog inte gått ändå.

Foto: Ryno Quantz

Men ny chans till pers på milen redan i kväll, när Hammarby IF ordnade Bajen 10000 på Enskede IP. Lite i tätaste laget med tävlandet kanske, men jag brukar inte känna mig så sliten efter millopp och jag var sugen på att prova en mil på bana för första gången. Jag ville spänna bågen ända ner mot 33 minuter, vilket innebär ett snitt på 3.18min/km. Bara att koppla på autopiloten och köra, inga backar eller tvära svängar att ta hänsyn till.

Jag trodde att jag höll min plan men det är ju en fördel om man har en bra klocka. Min Tomtom tyckte att ett varv var längre än 400 m vilket fuckade upp mina mellantider. Kanske har GPS:en problem med banlöpning även om linjerna på kartan blev ovala och fina, den är inte alltid så stabil har jag märkt. När jag googlar lite får jag reda på att det här inte är nåt ovanligt, utan många klockor har problem på bana. (Det jag googlar på är egentligen om det förekommer att löparbanor kan vara felmätta, det hade ju varit den bästa förklaringen för mitt ego.)

Nu blev det PB ändå, men bara med några sekunder. Känner mig inte nöjd med det eftersom jag trodde att det gick snabbare (snittet på min klocka landade på 3.17) och siktade högre. Jag borde ha räknat annorlunda och försökt springa varje varv på 1.20 istället för att kolla klockans fart, speciellt eftersom jag märkte att klockan hela tiden pep lite för tidigt varje varv. Det kan ju i och för sig vara svårt med huvudräkningen när man är trött och lider av lätt dyskalkyli redan i utvilat tillstånd, så det bästa hade varit en stabil farthållare. Jag törs nog sticka ut hakan och säga att jag hade gått under 33 minuter i så fall. 

Jaja. Jag ska försöka dra lärdom av det här och ta med mig till nästa gång. För jag hoppas att det blir fler millopp på bana, det var riktigt kul! Fyrkantigheten i det ovala löpandet tilltalar mig och 25 varv med peppande publik, varvräknare och funktionärer kändes mycket lättare än ett vanligt gatlopp. Tack Bajen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här