Equilibrium på löpbandet

Gunnar Durén  

Hit the sweet spot, get a runner’s high, vara i zonen, Nirvana, equilibrium – svåra att uppnå, men har man varit där vet man hur det är och man vill tillbaka dit igen.

Det är ett tillstånd av magisk inspiration, att man plötsligt med lätthet behärskar något som annars är tungt, besvärligt, komplicerat eller svåruppnåeligt. Alla som strävar efter något, alla som vill skapa, bygga eller utveckla något, i sinnevärlden eller idévärlden. Alla vill vi dit.

Racketen som träffar bollen med perfekt kraft, vinkel och synkronisering. Orden som strömmar ut ur handen, genom pennan och ner på papperet. Tonerna och rytmerna från instrumenten i orkestern som får publiken att jubla och dansa. Barnet som tittar upp från styret och pedalerna och upptäcker att hon faktiskt cyklar. Den harmoniskt rundade vasen som reser sig upp ur lerklumpen på drejskivan.

Oftast är vi ju inte där. För det mesta är det arbete, ansträngningar och misslyckanden. Trial and error. Skrubbsår och blånaglar. Hopknycklade utkast och stolpe ut.

Men så ibland dyker det upp ett ögonblick av magi. En doft av genialitet och oövervinnerlighet passerar genom rummet. Man vet aldrig när, var eller hur, bara att. Som igår kväll när jag plötsligt studsade lättjefullt (nåja, inte utan svettdroppar och lungfulla andetag) på löpbandet i 2:58-fart under mina minutintervaller.

Då önskar man att det alltid vore så. Varför kan det inte vara det? Varför detta vanligtvis fruktlösa kämpande? Varför så många mörka morgnar och mulna dagar? Varför så mycket städning, tvätt och disk? Varför så många energislukande arbetspass? Varför är det nödvändigt med skavanker och rehab? Istället för Julafton, sommarlov, förälskelse, toppform, efterrätt, sol från klarblå himmel och guldmedalj.

Kanske är det just överraskningsmomentet och flyktigheten som gör dem så åtråvärda? Kanske ska man vara tacksam för att de rara ögonblicken av gudomlig inspiration är just sällsynta? Det gör att de står ut från mängden och blir minnesvärda. Som när man lär sig cykla. Eller upplever en stunds equilibrium på löpbandet.

 Dela på Facebook