Etiopisk dominans i damklassen

0
19

Det blev en etiopisk trippel i damklassen i Trosa Stadslopp. Bästa svenska löpare Frida Lundén, FK Studenterna, hade vunnit det klassiska sommarloppet tre år i rad, men någon fjärde blev det inte.

Trosa Stadslopp Foto:magnusmedia.nu
Etalamalu Zelek Habtewold hade inte varit i Sverige många timmar innan hon vann sitt första lopp på svensk mark Foto:Magnus Andersson/magnusmedia.nu

– Ha, ha. Nej, jag hade ingen chans. Det fanns ingen idé att ens försöka hänga med i början, sa Frida som slutade på fjärdeplats med tiden 30.37 på det 8,9 kilometer långa loppet.

En tid hon ändå var nöjd med.

– Ja, det är snabbare än vad jag hade förra året och jag är fortfarande rätt nedtränad inför EM. De närmaste dagarna ska jag släppa upp träningen och försöka få till en formtopp, berättade Frida som ska representera Sverige vid EM i Amsterdam på halvmaraton.

Frida missar inte gärna Trosa Stadslopp.

– Nej, det är ett favoritlopp. Dels är vi många från Studenterna som är med, dels är det riktigt bra publik här.

Trosa Stadslopp Foto:magnusmedia.nu
Frida Lundén sprang snabbare i år än förra året, vilket räckte till en fjärdeplats i den tuffa konkurrensen. Foto: Magnus Andersson/magnusmedia.nu

Etalamalu Zeleke Habtewold, Zewdnesh Ayele Balachew och Tigest Jabora, alla från Etiopien höll ihop fram till fem kilometer. Sedan började Etamalu trycka på lite mer och kunde vinna med 29.22, närmaste före Zewdnesh 29.30 och Tigest 29.50. Etamalu hade inte varit länge i Sverige innan hon kunde ta hem sin första seger på svensk mark.

– Nej, de landade i Sverige i morse efter en lång flygresa. De sov hemma hos mig i Solna till 18-tiden innan vi åkte hit för att tävla, berättade tränaren Staffan Westholm som har en träningscamp i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Hon har tränat på campen i cirka ett år och har gjort flera lopp under 33 minuter på milen.

– Egentligen är det Zewdnesh som är den mer meriterade löparen. Hon har tävlat i det etiopiska terränglandslaget, men den här banan passade nog inte henne riktigt, trodde Westholm.

Trosa Stadslopp Foto:magnusmedia.nu
Tvåan Zewdnesh Ayele Balachew.  Foto: Magnus Andersson/magnusmedia.nu

Femma slutade Muna Kebde Ygezu, R-Sport Management, med 30.48 och sexa Malin Liljestedt, Spårvägens FK, med 31.02.

Trosa Stadslopp Foto:magnusmedia.nu
Kompisarna Robbin Johansson, Albin Jansson och Daniel Hellman missar inte gärna Trosa Stadslopp. Foto: Magnus Andersson/magnusmedia.nu

Självklart fanns det en hel del motionärer i den 30:e upplagan av Trosa Stadslopp. Robbin Johansson, Albin Jansson och Daniel Hellman analyserade sina insatser efter målgången.

– Vi är nöjda som vanligt. Det är ett underbart lopp att springa, sa Albin och fick förstås medhåll av sina kompisar.

Club Running Sweden var representerade med en stor grupp löpare.

– Det handlar om ren löparglädje och det finns det massor av i Trosa Stadslopp, berättade Nina Fagerholm.

Trosa Stadslopp Foto:magnusmedia.nu
Ren löparglädje med Club Running Sweden. Foto: Magnus Andersson/magnusmedia.nu

Club Running Sweden bildades 2014 och har idag cirka 120 medlemmar. Grundare är Rubin McRae.

Trosa Stadslopp kunde fira 30-årsjubileum med ett lyckat arrangemang som nu tar sikte mot ett fortsatt bra liv efter 30. Det finns alla förutsättningar för det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här