Etiopisk uppvisning i View Strömstadmilen

0
140

Det blev ingen batalj mellan Micke Ekvall och David Nilsson i View Strömstadmilen. Istället blev det en etiopisk uppvisning.

Fikadu Haftu flög närmast fram på gatorna i Strömstad och gjorde processen kort med övriga medtävlare. Foto: Mikael Grip

– Jag testade att jogga imorse. Det kändes väl okej, men jag har ont i ena knäet. Jag vill inte riskera något inför VM och tävlar inte idag, berättade Micke Ekvall, när han stod flaggvakt under Hälsokostbolagsgången.

När David Nilsson fick höra att Micke avstod start så gjorde han samma sak. Varken Micke eller David hade förmodligen haft någon chans på segern i vilket fall som helst.

Fikadu Haftu var i en klass för sig och hade ett ordentligt försprång redan vid varvningen på soldränkta Stömsvallen. Han var på jakt efter banrekordet 28.34. Ett galet bra banrekord på den vackra men stundtals knixiga och kuperade milbanan.

– Synd att ingen mer ville vara med och hålla farten. Det blev lite för jobbigt att hålla hög fart själv, sa Fikadu som vann loppet i ren utklassningsstil med 29.04.

Fikadu Haftu i mål som vinnare på lätta, lätta steg. Foto: Mikael Grip

Det var en meriterad 23-åring som fick kliva högst upp på prispallen.

Fikadu Haftu har en femteplats från junior-VM i terränglöpning 2011 som en fin merit. Då ingick han i det etiopiska juniorlandslaget som vann ett lag-silver efter Kenya. Förra året slutade han på femteplats i afrikanska mästerskapen på 10 000 meter och tog en silvermedalj på de etiopiska mästerskapen på samma distans. 27.46 på 10 000 meter skäms inte heller för sig. Då förstår ni att det är en riktig klasslöpare som varit i Sverige några veckor. På tre tävlingar, Sollentuna GP, 5 000 meter, Trosa Stadslopp och View Strömstadmilen har det blivit tre stabila segrar.

– Jag gillar verkligen det jag sett av Sverige. Jag hoppas att jag får möjlighet att komma tillbaka någon gång i framtiden, men nästa vecka åker jag hem till Etiopien, sa Fikadu.

Desto hårdare fight om andraplatsen. Foto: Mikael Grip

Det blev etiopiskt även på andra-och tredjeplats genom Mashresa Bisetegn och Haileye Amdemaryam med 30.04 och 30.05 efter en intensiv spurtstrid. På fjärdeplats kom Sverige-bekantingen Japhet Kipkorir, Hälle IF, som vann Lidingöloppet förra hösten.

– Ge mig några veckor till så ska formen vara bättre, sa Japhet som noterades för 30.10.

Lidingöloppsvinnaren Japhet Kipkorir är tillbaka i Sverige och slutade på fjärdeplats i View Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

Han var mäkta imponerad av segraren.

– Ja, han verkar riktigt duktig. Det märktes att han är på en annan nivå än oss andra.

Daniel Berggren, från arrangörsklubben Strömstad LK, gladde med en åttondeplats. Foto: Mikael Grip

Bästa icke-afrikan blev Daniel Berggren, från arrangörsklubben Strömstad Löparklubb, med tiden 31.49, vilket räckte till en åttondeplats i det starka startfältet.

– Förra året var jag mycket skadad. I år har jag kunnat träna på utan några större bekymmer, vilket gett resultat. Jag har också fokuserat på att utöka kvantiteten så kan jag lägga till mer kvalité senare, berättade en glad Daniel Berggren som har en snabb träningskompis i Micke Ekvall.

– Ja, vi bor bara 60 meter ifrån varandra i Frölunda så vi tränar en hel del ihop. Robin Lindgren och Gabriel Steffensen är också med ibland. Det är ett gott gäng, förklarar Daniel.

Daniel Berggren gjorde tummen upp för insatsen i View Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

Han förivrade sig inte i den relativa hettan på västkusten.

– Det var en del runt omkring mig som öppnade för hårt och fick betala för det på andra varvet. Jag försökte hålla igen lite under första varvet och hålla tempot uppe på andra varvet.

Erik Framme segrade i M 40. Foto: Mikael Grip

44-årige Erik Framme, Hälle IF, vann sin vana trogen M 40. Nu med goda 34.48.

– Ingen supertid. Jag fick springa mycket själv idag. Det känns ändå bra inför veteran-EM i Danmark 27 juli, berättade Erik.

Då är det dags för 10 000 meter på bana.

Efter en inledning på lördagen med tunga hotande regnmoln, blev det som vanligt en härligt varm löparfest med massor med starter i diverse klasser. Inte minst var det många barn som kutade.

Samuel Fitsumbrhan på väg mot mål som segrare i femkilometersloppet. Foto: Mikael Grip

Femkilometersloppet vanns av Samuel Fitsumbrhan, Hälle IF, med 16.15 närmast före Ahmed Mamoud, Strömstad LK, 16.21.

– Jag tryckte till lite extra med 200 meter kvar, sa Samuel som bara tränat friidrott tio månader.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här