Fartfest i Atea Norrköpings Stadslopp

0
116

Atea Norrköpings Stadslopp arrangerades på lördagen för femte gången. I ett närmast perfekt löparväder gick det undan på gatorna i centrala Norrköping.

Stadsloppet 10 km 002
Mustafa ”Musse” Mohamed sprang ett väl avvägt lopp och slutade på andraplats i Atea Norrköpings Stadslopp. Foto: Magnus Andersson

Mustafa ”Musse” Mohamed var ute efter en ny seger. Han vann premiäråret 2012, då det till stora delar var en helt annan bana.

– Det gick fort i början. Jag var tvungen att hushålla med krafterna, sa ”Musse” som låg på sjätteplats en bit in i loppet.

Men den rutinerade Hällelöparen visste vad han gjorde. Den hårda utgångsfarten gjorde att det tröttnades här och var.

Men åt Yetsedaw Minale, från Etiopien, fanns ingenting att göra. Minale, som vunnit alla lopp han deltagit i sedan han kom till Sverige, vann på nya banrekordet 29.37. En fantomtid på en bana som har sina utmaningar och kurvor.

160820 XXX den 20 augusti 2016 i Norrköping.  Foto: Josefine Loftenius / Peter Holgersson AB
Yetsedaw Minale var ute efter banrekordet och slänger nöjt en blick  på klockan vid målgången. Klockan stannade på 29.37 på de tio kilometerna. Foto: Josefine Loftenius / Peter Holgersson AB

”Musse” klarade också sub-30 genom att landa på 29.58.

– Ett av mina bättre stadslopp i år. Ett riktigt bra arrangemang skickade ”Musse” med till arrangören Tjalve IF Norrköping.

Bästa lokala löpare blev återigen Marcus Åberg, som numera bor i Stockholm och tävlar för Hässelby SK, men bördig från Norrköping.

Marcus sprang i mål som sjua med 31.34.

– Jag är nöjd. Alltid speciellt och extra roligt att springa på hemmaplan, tyckte han.

160820JL2025
Emil Magnell Millan klarade fina tiden 33.51. Foto: Josefine Loftenius

Arrangörsklubbens egen talang Emil Magnell Millan, född 2001, sprang de tio kilometerna på imponerande 33.51, vilket räckte till en 14:e plats i den hårda konkurrensen.

Även på herrarnas femkilometerslopp var det tuff konkurrens. David Nilsson, Högby IF, hade bestämt sig för att köra hårt. Riktigt hårt.

– Jag hade hört att Abraham Adhanom skulle dubblera och köra även ”tian” så jag räknade med att han skulle öppna lugnt relativt sett, berättade David.

Första kilometern gick nog under 2.40.

Stadsloppet 5 km 001
David Nilsson startade femkilometersloppet i ett ruskigt tempo. Abraham Adhanom hängde med strax bakom och kunde avgöra till sin fördel vid 3,5 kilometer. Foto: Magnus Andersson

Vid 3,5 kilometer när banan tar sig uppför Kungsgatan så släppte Abraham handbromsen.

– Abraham körde hårt i backen. Jag fick släppa direkt, konstaterade David.

In på upploppet på Drottninggatan kom Abraham först och vann med tiden 14.30. David Nilsson slutade tvåa med 14.40. Nassir Dawoud, Eskilstuna Friidrott, tog hand om tredjeplatsen med 15.11. Evigt unge Fredrik Uhrbom slutade på fjärdeplats med 15.19.

Stadsloppet 5 km 003
Fyran på fem kilometer, Fredrik Uhrbom, med en jagandes Max Neumann bakom. Foto: Magnus Andersson

Bästa Tjalvelöpare på ”femman” blev Ludvig Danielson med 15.56 vilket räckte till sjundeplats.

Totalt samlade Atea Norrköpings Stadslopp cirka 1 500 anmälda löpare, varav cirka 200 kutade i Lilla ICA Strömmen-Loppet.

Abraham Adhanom bestämde sig snart att det fick räcka med fem kilometer. Han blir nu en av favoriterna på friidrotts-SM som startar nästa fredag, där han återigen ställs mot bland andra David Nilsson.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här