Fartglad Isabellah vann historiskt SM-guld

  0
  25

  En återgång till grunderna och mer mängdträning har gett Isabellah Andersson farten tillbaka. Det märktes i SM-milen som hon vann med 32.34.

  SPORT Track&Field
  Isabellah Andersson är tillbaka i toppform och vann SM-milen med fina 32.34. Bara tio sekunder långsammare än hennes egna svenska rekord på distansen. Foto: Deca Text&Bild

  – Jag satsade inte på mitt svenska rekord idag (32.24). Jag ville bara ta ut allt som fanns i kroppen, berättar Isabellah efter att ha återvänt till hotellet i Malmö.
  Hon kom till Malmö från Kenya så sent som på fredagseftermiddagen.
  – Jag hann i alla fall jogga banan innan, säger Isabellah och skrattar.
  Två av förhandsfavoriterna Sarah Lahti, Hässelby SK, och Charlotta Fougberg, Ullevi FK, öppnade historiens andra SM-mil hårt. Första kilometern passerade på 3.08 med Lahti i täten.
  – Jag kände mig för i början och avvaktade bakom de snabbaste, men vid två kilometer gick jag upp och började köra. Jag ville varken ha med mig Charlotta eller Sarah i en spurt, berättar Isabellah.
  Nu var det ingen fara. Sarah bröt loppet och Isabellah sprang ifrån Charlotta strax innan sex kilometer.
  Det 26:e SM-guldet var ett faktum. Ingen annan har tagit så många SM-guld i friidrott.
  – Ja, kul att bli historisk. Mitt mål är förstås att fortsätta och ta fler SM-guld.

  SPORT Track&Field
  Charlotta Fougberg vann SM-silvret på tio kilometer landsvägslöpning. Foto: Deca Text&Bild

  2014 var inte lika roligt. Vägen tillbaka från skador var jobbig och svår. Isabellah och maken/tränaren Lars Andersson satsade ett tag på mer snabbhetsträning. Ett försök som inte slog väl ut.
  Nu är det mängdträning och en återgång till den träning som har fungerat bra tidigare som gäller.
  – Det passar mig bra. Skönt att kunna träna på och vara skadefri. Mina bästa veckor kör jag lite över 25 mil. Det kan vara två pass med 19 kilometer på varje som jag springer i fem minuter per kilometer, berättar Isabellah.
  – Vi har också inslag av fartlek med i träningen. Det som varit svårt den här vintern har varit att ha koll på Isabellahs form. Det har blåst så mycket i Kenya att farterna har varierat oerhört, fyller Lasse Andersson i.
  Redan nästa helg springer Isabellah Women´s Health Halvmarathon i Stockholm, sedan blir det Kungsholmen Runt, tillika SM i halvmaraton 9 maj och Stockholm Marathon 30 maj.
  Huvudmålet är förstås VM i Peking och maratonloppet där i mitten av augusti.
  – All träning är med tanke mot VM. Det är då jag ska vara som bäst, säger den historiska SM-guldmedaljören.
  SM-silvret gick till Charlotta Fougberg, Ullevi FK, med 32.51 och SM-bronset till hemmalöparen Louise Nilsson, Malmö AI, 34.46.

  SPORT Track&Field
  Medaljtrion. Isabellah Andersso flankerad av Charlotta Fougberg och Louise Nilsson. Foto: Deca Text&Bild

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här